Václav Rameš • foto: FF UK • 27. listopadu 2014

Studenti historie píší do Obscury. Otisknou i vaše příspěvky

Studenti historie na Filozofické fakultě UK vydávají první číslo časopisu, který jim má pomoct ve vzájemné diskusi nad odbornými tématy. K dostání je ve fakultní knihovně za dobrovolný příspěvek, jeho elektronickou verzi si můžete přečíst na adrese www.ffabula.cz/cs/obscura.

Studentské časopisy jsou standardním koloritem tuzemských univerzit, na většině z nich alespoň nějaký najdeme. Nejnověji se do této plejády poloodborných periodik zařadila i Obscura, kterou přivedli na svět letos na podzim posluchači historie na Filozofické fakultě UK. „Naším cílem bylo hlavně zlepšit vzájemnou komunikaci mezi studenty tohoto oboru, kterých je u nás mnoho a častokrát se ani neznají,“ vysvětluje prvotní motivy pro její založení šéfredaktor Václav Sixta.

Studium historie na UK je specifické tím, že student během něj vyprodukuje velké množství kratších esejů pro účely jednotlivých atestací, život těchto prací se ale zpravidla uzavírá právě s ukončením semestru, ačkoliv by mohly působit podnětně pro spolustudující kolegy.

„Právě takovéto texty, věnované specifickému tématu, tvoří hlavní tělo naší Obscury – chceme dát možnost spolužákům, aby někde publikovali výsledky svých menších výzkumů, které třeba nezahrnují do svých bakalářských a diplomových prací.“ objasňuje dále Sixta. K některým pracím přiložili do prvního čísla své komentáře a hodnocení i vyučující, kromě toho v něm naleznete třeba přehled nadcházejících oborových událostí, které by historikovi neměly uniknout, nebo anketu mezi pedagogickým sborem.

Obscura vyšla letos v listopadu poprvé a redakce předpokládá, že pokud bude zájem studentů trvat, mohli by si další práce svých spolužáků přečíst opět příští semestr. K dostání je ve fakultní knihovně za dobrovolný příspěvek, její elektronickou verzi si mohou čtenáři přečíst na adrese www.ffabula.cz/cs/obscura.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.