Helena Zdráhalová • foto: Vědajekrásná.cz; red. • 16. prosince 2014

Absolutní vítěz soutěže Věda je krásná se se svým objektivem dostal až pod krovky

Roháč je impozantní živočich sám o sobě – a co teprve na tzv. radiografii, která zobrazuje vnitřní strukturu jeho těla. Právě tento snímek pořídil Viktor Sýkora z 1. lékařské fakulty UK a stal se s ním absolutním vítězem letošního ročníku umělecko-badatelské soutěže Věda je krásná, kterou pořádá Přírodovědecká fakulta UK.

Oslavy vrcholícího adventu Přírodovědecká fakulta UK už tradičně spojuje právě s odměňováním těch nejpovedenějších umělecko-vědeckých projektů uplynulého roku. Tak tomu bylo i letos, kdy byli v pondělí 15. prosince u příležitosti vánočního koncertu ve Velké aule Karolina vyhlášeni vítězové soutěže Věda je krásná.

„Soutěž ukazuje to, že práce nemusí poskytovat jen odbornou informaci, ale že se dá zpracovat i jako potěcha pro oko. Je to velmi inspirativní. Dělat věci nejenom odborně, ale i krásně, když to jde, je úžasné,“ podotkl člen porotního panelu RNDr. Martin Černý, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty UK.

Soutěž je otevřena všem členům akademické obce Univerzity Karlovy a příznivcům projektu Přírodovědci.cz. Letos mohla o hodnotné ceny nově bojovat také široká veřejnost se svými fotoúlovky ve zvláštní kategorii Instagram. Vedle ní se každoročně odměňují první tři nejzdařilejší práce v sekcích Vědecká mikrofotografie, Vědecká fotografie, Vědecká ilustrace, Virtuální příroda a Video–animace–časosběr.

„Začínáme mít takový malý kolektiv lidí, kteří se do soutěže každoročně zapojují. Rok od roku jsou lepší a lepší a umisťují se na čelných místech, protože to jsou ostřílení matadoři, kteří jsou schopni produkovat krásná díla. Objevují se nám ale i nové talenty a z toho máme velkou radost. Třeba na Přírodovědecké fakultě UK se pořádají tzv. biologické fluorescenční noci, které si připravují sami studenti. Z těchto akcí se generují pěkné věci, které se v soutěži také uplatňují,“ upozornil Martin Černý.

O tom, kdo se bude radovat z finanční odměny a věcných cen, každoročně rozhoduje početná porota složená z odborníků věnujících se vědě, fotografii a videu. Svého favorita volili také internetoví fanoušci, kteří mohli během posledních podzimních týdnů hlasovat pro svého vítěze na Facebooku.

Vítězové soutěže Věda je krásná 2014

  • Absolutní vítěz

Viktor Sýkora: Roháč

  • Vědecká ilustrace

1. Martina Nacházelová: Čejky

2. Martina Nacházelová: Exotičtí savci

3. Iva Vyhnánková: Korálový útes

  • Vědecká mikrofotografie

1. Jan Ponert: Stélé

2. Viktor Sýkora: Pylová zrna

3. Viktor Sýkora: Blízká setkání

  • Vědecká fotografie

1. Aleš Buček: Lišaj smrtihlav

2. Vojtěch Duchoslav: Medůzka

3. Pavel Teplý: Chemické světlo

  • Virtuální příroda

1. Viktor Sýkora: Bílkoviny

2. Jana Pilátová: CZ-like protein

3. Filip Uhlík: E. S. P.

  • Video–animace–časosběr

1. Róbert Zach: Useless S. pombe

2. Miloš Duchoslav: Orchideje

3. Jana Pilátová: Frost

  • Objevitelská

1. Věra Kuttelvašerová Stuchelová: Chameleon Olympus

  • Instagram

Ladislav Nábělek: Kareta

  • Divácká cena

Miloslav Macháček: Když se čerti žení




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.