Helena Zdráhalová • foto: Jan Balcar • 26. ledna 2015

Svůj výzkum využila i pro dokumentární seriál. Vydejte se na židovské hřbitovy s Petrou Vladařovou

I když tam pochovávají své zesnulé, říkají jim „domy života“. Za tajemstvím židovských hřbitovů se můžete vydat spolu s doktorandkou Husitské teologické fakulty UK Petrou Vladařovou, která se věnuje judaistice a spolu s režisérem Jaroslavem Kratochvílem připravila pro Českou televizi desetidílný dokument Hádanky domů života. Ten zavede diváky nejen na místa posledního odpočinku Židů, ale nastíní i pohnuté osudy tohoto národa.

Diváci se podívají s Hádankami domů života třeba i na tachovský hřbitov

Diváci se podívají s Hádankami domů života třeba i na tachovský hřbitov

Hřbitovy jsou dnes v mnoha regionech České republiky poslední stopou toho, že v daném místě Židé vůbec někdy pobývali, a to se týká zvlášť menších obcí a vesnic. Z nich začali do větších měst odcházet už na přelomu 19. a 20. století. Co nestihla přirozená migrace, dokončila druhá světová válka. Lidé před ní utekli do zahraničí, kde se usadili natrvalo, v horším případě nacisté odvlekli obyvatele země označené žlutou šesticípou hvězdou do koncentračních táborů, ze kterých se jich vrátila jen hrstka. Synagogy byly zbourány nebo podlehly hlodajícímu zubu času, hřbitovy tak zůstaly jedním z mála míst, kam se lidé mohou vracet hledat svoje kořeny.

Dokumentární seriál přiblíží i pohnuté osudy židovského národa

Dokumentární seriál přiblíží i pohnuté osudy židovského národa

Petra Vladařová se na téma židovských hřbitovů zaměřuje už od svých bakalářských studií. Svůj zájem nejenže přetavila v diplomovou práci, dnes toto téma zpracovává už i jako dizertaci, a navíc spolu s dokumentaristou Jaroslavem Kratochvílem natočila desetidílný seriál věnovaný tomuto tématu.

Hádanky domů života běží právě v těchto dnech každou neděli dopoledne na České televizi. Pro desetidílný pořad Petra Vladařová vytipovala deset různých lokalit po celé České republice. Každým dílem diváky provází odborník na daný region. Spolu s moderátorem pořadu, hercem Petrem Vackem, se tak podívají třeba do Mikulova, Tachova nebo do Kosovy Hory. Sama Petra Vladařová provází dílem věnovaným třem malým hřbitovům na Plzeňsku, které předtím studovala v rámci svého výzkumu.

„Snažili jsme se dokument pojmout skutečně seriózně – tedy představit výsledky bádání odborníků. Zároveň jsme ale museli udržet takovou formu, aby se na něj divák chtěl dívat. Vybrali jsme hřbitovy, o kterých se toho obecně tolik neví, úmyslně jsme se vyhnuli Praze nebo třeba Boskovicím. Odborní garanti jednotlivých dílů nám v místech pomohli najít místní židovské obyvatelstvo, pamětníky nebo potomky, kteří v dokumentu vyprávějí své často velmi pohnuté příběhy. Pro díl, jenž se věnuje Úsovu a Lošticím, se nám tak podařilo například natočit i pána, který je z dvojčat, na nichž prováděl Josef Mengele pokusy,“ podotkla Petra Vladařová.

Petra Vladařová bude diváky provádět po hřbitovech na Plzeňsku

Petra Vladařová bude diváky provádět po hřbitovech na Plzeňsku

Její práce je důkazem toho, že výsledky výzkumu nemusí sloužit zase jen odborné komunitě, ale mohou se v poutavé formě dostat i mezi širokou veřejnost. Pokud bude mít seriál úspěch, je možné, že Česká televize poskytne finance k natočení dalších dílů. „Už od léta mám napsaný námět pro pokračování. Myslím, že bude ještě lepší než první série. Při natáčení jsme získali spoustu zkušeností, to se do toho musí promítnout. Formát ale chceme zachovat – deset dílů, deset odborníků, deset lokalit po celé republice. Zamířit bychom tentokrát chtěli třeba do Ivančic nebo do Jindřichova Hradce,“ plánuje Petra Vladařová.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.