red. • foto: red. • 21. října 2015

Nominace na Cenu Jana Opletala končí již tento pátek

Studentská komora Rady vysokých škol udělí letos již po sedmé ve své historii Cenu Jana Opletala. Nominace pro letošní ročník se uzavírají o půlnoci 23. října. Cena Jana Opletala se uděluje osobnosti nebo skupině osobností za výjimečný přínos pro akademickou obec, hájení akademických práv a svobod či za významné přispění k boji proti bezpráví.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Letos mohou nominace podávat i studenti akademických obcí. „Cena Jana Opletala je oceněním studentským, proto jsme chtěli možnost nominace poskytnout i těm, kterých se Cena Jana Opletala týká ze všeho nejvíce – tedy studentům. Právě oni totiž mohou vnést do nominačního procesu mnoho cenných podnětů a otevřít tak témata, která by jinak zůstala v ústraní. Studenti totiž mají mnohdy odhodlání k tomu, aby upozornili na skutečnosti, které většinové společnosti unikají,“ říká Ing. Hynek Roubík, předseda SK RVŠ.

O budoucím laureátovi rozhodne Výbor Ceny, který je složen ze zástupců z řad studentů a vysokoškolských osobností. Mezi členy výboru zasedne např. ministryně školství Kateřina Valachová, předseda Rady vysokých škol doc. Ing. Jakub Fischer, Ph.D., prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc., předseda správní rady a prezidia nejstarší české nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, i studenti z Univerzity Karlovy, Vysoké školy chemicko-technologické, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Ostravské univerzity.

Cena Jana Opletala bude předána u příležitosti Mezinárodního dne studenstva a Dne boje za svobodu a demokracii v rámci slavnostního večera, který se uskuteční 17. listopadu na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Udílení bude probíhat pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

V minulosti cenu obdržel například pražský biskup Církve československé husitské doc. ThDr. David Tonzar, Th.D., Mgr. Kateřina Volná, spoluautorka scénářů filmových dokumentů Vládneme, nerušit a První mezi rovnými, nebo taktéž kolektivně Ing. arch. Zdeněk Hirnšal, Ing. arch. Martin Laštovička a Ing. arch. Jiří Slezák. Naposledy byla cena udělena v roce 2012 Zdeňku Ručkovi z Masarykovy univerzity v Brně za aktivitu při organizaci Týdne neklidu.

Kontaktní údaje:

Hynek Roubík - předseda Studentské komory Rady vysokých škol

724 940 042;

Ladislav Lázňovský - předseda Pracovní skupiny pro organizaci Ceny Jana Opletala 2015

606 465 019;






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.