Lucie Kettnerová • foto: Thinkstock • 13. dubna 2016

Mezioborové sympozium připomene 77 let od vydání Obrazů z dějin národa českého

Ve dnech 13. a 14. dubna se v prostorách Památníku národního písemnictví na Strahově a Pedagogické fakulty UK uskuteční již čtvrté mezioborové sympozium tematizující zdánlivě nenápadná výročí českých kulturních dějin v kontextu soudobého humanitně orientovaného bádání a vzdělávání.

Spolupořadateli jsou Památník národního písemnictví v Praze a Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského

Spolupořadateli jsou Památník národního písemnictví v Praze a Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského

„Po Eduardu Štorchovi, Janu Thonovi a knihovnách, Jakubu Janu Rybovi a hudebnosti učitelů jsme letos sympozium zaměřili na téma Dějiny jako Příběh a obraz,“  říká jeden z iniciátorů setkání profesor Jiří Pokorný, vedoucí Centra pro nové dějiny školství a vzdělanosti při Pedagogické fakultě UK, a dodává: „Letošní sympozium pak připomíná výročí 77 let od vydání prvního dílu Vančurových Obrazů z dějin národa českého. Osobnost Vladislava Vančury a jeho knihy však pro nás byla především inspirací, jak studovat vztahy mezi dějinami, jejich obrazností, vizualizací a literárním převodem.“

Cílem sympozia je však nabídnout účastníkům z řad odborné i laické veřejnosti nejen reflexi aktuálních historických či literárně historických otázek, ale také zamyšlení nad mezioborovými přesahy, zejména do problematiky pedagogické, ale také například muzikologické. Odborný program doplní i výstava školních obrazů či koncert s řadou původních premiér. „Jsem rád, že se daří podporovat spolupráci s příbuznými katedrami i institucemi, výrazně to přispívá k prohloubení poznání dějin vzdělávání, což je oblast zájmu, který na půdu naší katedry a Pedagogické fakulty bezpochyby prioritně patří,“ uvádí Jiří Hnilica, vedoucí katedry dějin a didaktiky dějepisu z Pedagogické fakulty UK, která akci spolupořádá.

„Dnes už také považujeme téměř za samozřejmé, že jsou dějiny předkládány prostřednictvím komiksového vyprávění. Rádi bychom se tomuto fenoménu věnovali podrobněji. Ve středu v podvečer se proto na Strahově uskuteční diskusní panel na téma Obrazy dějin v komiksu,“ uvedla Hana Havlůjová, která se na přípravě sympozia podílí za pořadatelskou katedru.

Pozvání k diskusi přijali jak zástupci akademické obce, literární historici Petr Bílek a Pavel Kořínek, který se na komiks specializuje, tak autorka řady publikací tohoto charakteru Renáta Fučíková. Do debaty se zapojí i zástupce pedagogické veřejnosti Tomáš Mikeska nebo reprezentant paměťových institucí Čeněk Pýcha z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Akci zajišťují katedry dějin a didaktiky dějepisu a hudební výchovy Pedagogické fakulty UK  v rámci fakultního PRVOUKU Škola a učitelská profese v kontextu rostoucích nároků na vzdělávání. Spolupořadateli jsou Památník národního písemnictví v Praze a Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.