red. • foto: archiv Michaela Sandela • 17. dubna 2016

Publikace Spravedlnost: Co je správné dělat od M. Sandela k dostání přímo na přednášce

v pondělí vystoupí na Právnické fakultě UK prof. Michael Sandel, jeden z nejvlivnějších současných filozofů a jeden z nejoblíbenějších vyučujících na Právnické fakultě Harvardovy univerzity, s přednáškou na téma What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets. Přímo na místě si můžete zakoupit a nechat si podepsat publikaci Spravedlnost: Co je správné dělat, vydanou Nakladatelstvím Karolinum.

Michael Sandel je americký politický filozof, profesor na Harvardově univerzitě. Je známý především díky svému kurzu Justice (Spravedlnost), který vedl na Harvardu po dvě desetiletí. Zúčastnilo se jej více než 15 000 studentů, což z něj dělá jeden z nejnavštěvovanějších harvardských kurzů.

Michael Sandel je americký politický filozof, profesor na Harvardově univerzitě. Je známý především díky svému kurzu Justice (Spravedlnost), který vedl na Harvardu po dvě desetiletí. Zúčastnilo se jej více než 15 000 studentů, což z něj dělá jeden z nejnavštěvovanějších harvardských kurzů.

V knižním zpracování populárního televizního pořadu profesora Michaela Sandela (Harvard) se čtenáři představují svižně a vtipně psané kapitoly, bohatě doplněné aktuálními příklady problematiky spravedlnosti. Rozehrávají se v nich některé z nejožehavějších morálních otázek, které dnes hýbou společností na Západě: je morální sanovat banky, požadovat přemrštěné ceny, pozitivně diskriminovat při přijímání na univerzitu či ukládat povinnou službu v armádě? Odhalují také anatomii některých klíčových hodnotových sporů: o cenu lidského těla, o přípustnost homosexuálních sňatků, o kolektivní odpovědnost komunity či o roli náboženství v politice.

Autora však zaměstnávají nejen „velké“, ale i „malé“, každodenní problémy, jako jsou smysl sportovních her, pouta rodinné solidarity nebo nároky imigrantů. Živě jsou přitom vyloženy hlavní myšlenky klasiků politické filozofie: Aristotela, Kanta, Milla a Rawlse. Autor se hlásí k linii amerického komunitarismu, což mu však nebrání s porozuměním podat i myšlení liberální, až libertariánské. Text poslouží jako cenný úvod do politické filozofie přístupný i laickému čtenáři, který zjednodušuje jen natolik, aby otevřel diskusi a umožnil vztáhnout argumentaci inspirovanou hlavními proudy morálního myšlení na řadu konfliktních témat současné polis.

Publikace vyšla v rámci edice Politeia, v níž byly publikovány mj. tituly Modernismus a fašismus (Roger Griffin), Vytváření nepřítele (Wendy Z. Goldmanová), Skutečný svět demokratické teorie (Ian Shapiro) nebo Disident Západu (Noam Chomsky).

Na přednášce bude možné zakoupit publikaci se slevou 20 %.

Publikace je dostupná i ve formě elektronické knihy, pro studenty a zaměstnance UK k online i offline čtení zdarma.

Záznamy přednášek profesora Sandela pronesené na Harvardově univerzitě naleznete zde.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.