Lucie Kettnerová • foto: René Volfík • 8. května 2016

Pražané na Karlově náměstí oslavili 700. výročí narození Otce vlasti

Několik tisíc lidí navštívilo v sobotu 7. května akci nazvanou Všechno nejlepší, Karle IV. – Open Air na Karláku, která připomněla 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.  Akci pořádaly 1. lékařská fakulta UK a Všeobecná fakultní nemocnice společně s městskou částí Praha 2.

Program zahrnoval divadelní vystoupení, šermířské souboje, soutěže pro děti a tvořivé dílny, nechybělo ani středověké tržiště se stánky s jídlem a pitím i ukázkami historických řemesel. Studenti 1. lékařské fakulty UK zájemcům ukázali, jak správně provést první pomoc a samovyšetření prsou či jak si správně čistit zuby, děti se mohly zastavit v nemocnici pro medvídky a poznat, která vyšetření tu musí nemocný medvídek absolvovat.

„Karel IV. byl vzdělanec a filozof, ale zároveň byl bojovník a adrenalinový sportovec i mimořádný státník, jehož věhlas přesahoval hranice tohoto státu. Abychom se před ním nemuseli stydět, musíme i my naše instituce dobře rozvíjet, abychom kráčeli vzhůru,“ řekl návštěvníkům z podia děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo. Z obdivu ke Karlu IV. se vyznali také ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., starostka Prahy 2 Jana Černochová a prorektor pro vnější vztahy UK prof. PhDr. Martin Kovář, Ph.D. Na podiu se objevil dokonce sám císař, který si se zástupci pořádajících institucí připil vínem z vinice Grébovka, místa spjatého s Karlem IV. 

Odpolední program vyvrcholil kostýmovaným pěším průvodem, který vyšel od kostela sv. Ignáce směrem na Albertov ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého. Tam se odehrála duchovní část programu – slavnostní mše za Karla IV., zakladatele tohoto chrámu, celebrovaná svatovítským kanovníkem dr. Jiřím Svobodou.

Večerní program byl věnován hudbě – mezi účinkujícími vystoupila např. kapela Blue Effect s kytaristou Radimem Hladíkem nebo soubor Musica Canora hrající středověkou hudbu.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.