red. • foto: Honza Keokotah • 24. srpna 2016

Karel IV. opět přijíždí do Prahy. Přijďte se podívat na jeho korunovaci

Univerzita Karlova a hlavní město Praha uspořádají o víkendu 3. a 4. září korunovační slavnosti. Těšit se můžete na jedinečné historické vystoupení věrně rekonstruující obřady královské korunovace. Akce se koná u příležitosti výročí 700 let od narození Karla IV.

Slavnost, při níž se stal českým králem Karel Lucemburský a královnou Blanka z Valois, se konala 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice sv. Víta na Pražském hradě (ilustrační foto)

Slavnost, při níž se stal českým králem Karel Lucemburský a královnou Blanka z Valois, se konala 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice sv. Víta na Pražském hradě (ilustrační foto)

Program slavností přiblíží veřejnosti historické události v takové podobě, v jaké je zažila středověká Praha na počátku září roku 1347. Jeho hlavní částí je realizace vědeckého projektu rekonstrukce korunovace Karla IV. českým králem podle Korunovačního řádu českých králů. Tato slavnost, při níž se stal českým králem Karel Lucemburský a královnou Blanka z Valois, se konala 2. září v románské Spytihněvově bazilice sv. Víta na Pražském hradě a celebroval ji první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Výstupem tohoto projektu bude hraný dokument České televize.

„Celé korunovační slavnosti jsou pokusem o autentické ztvárnění reálné historické události. Proto jsme pro tuto příležitost nechali vyhotovit kopie korunovačních klenotů a rouch, akce se navíc zúčastní stovky účastníků v historických kostýmech. Pro návštěvníky jsme připravili velkolepou a svým rozsahem neopakovatelnou podívanou, uvedl vedoucí projektu Mgr. Miroslav Smaha z KTF UK.

Celá akce začne v sobotu 3. září v 16 hodin slavnostním příchodem královského procesí na Vyšehrad. Zde Karel IV. nejprve navštíví rotundu sv. Martina a baziliku sv. Vavřince, kde podle předkorunovačního obyčeje českých králů uctí přemyslovské památky (lýkové střevíce a mošnu Přemysla Oráče). Pak se zúčastní mše svaté za vlast od 17.00 hodin v bazilice sv. Petra a Pavla. Následovat bude unikátní loučový průvod (18–20.30 hod), který Karla IV. doprovodí z Vyšehradu historickým centrem Prahy až k Pražskému hradu. V dějinách novodobé Prahy se bude jednat o doposud nejdelší trasu, kterou jakýkoli historický průvod absolvoval.

Samotná korunovace se uskuteční v neděli 4. září. Korunovaný český král a královna vyjdou v čele korunovačního průvodu v 15 hodin z Hradčanského náměstí na náměstí Staroměstské, kde se od 17 hodin uskuteční velkolepá historická slavnost. Návštěvníci se mohou těšit na rytířský turnaj na koních, hold české šlechty se slibem věrnosti a korunovační hostinu. Nebudou chybět ani dvorské tance, předvádění dravců královskými sokolníky a mnohá kejklířská vystoupení.  Program uzavře ohňové představení.

„Dvoudenní slavnosti, které korunují celoroční program oslav 700 let od narození Karla IV., mají přiblížit nejen samotný oficiální akt korunovace největšího z českých králů, ale také přiblížit dobu a atmosféru 14. století. Svým pojetím se jedná i v mezinárodním měřítku o zcela unikátní projekt a věřím, že první poprázdninový zářijový víkend přiláká mnoho návštěvníků, i ze zahraničí,“ dodává radní hl. m. Prahy Jan Wolf.

Po oba dny bude také v prostorách Karolina probíhat od 10 do 18 hodin historický program Život ve středověké Praze jarmark s ukázkou středověkých řemesel, městské lázně, hudební, taneční a kejklířská vystoupení.  

Bližší informace o slavnostech spolu s podrobným programem jsou k dispozici na stránkách www.korunovacnislavnosti.cz.

Program korunovačních slavností je volně přístupný veřejnosti (bez vstupného), s výjimkou rekonstrukce korunovace v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Obřady vlastní korunovace v katedrále budou přístupné pouze s pozvánkou. Pro širokou veřejnost bude na Hradčanském náměstí umístěna velkoplošná obrazovka pro přímý televizní přenos.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.