BARBORA OSVALDOVÁ • 4. ledna 2005

Zemřel Čestmír Suchý

Úmrtí


Docent Čestmír Suchý, který zemřel 2. ledna 2005 ve věku nedožitých 84 let, byl prvním děkanem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Když byl v roce 1990 zvolen, pomáhal při formování moderní výuky žurnalistiky, ale i dalších oborů: politologie, sociologie nebo mezinárodních vztahů. Vrátil se tak oklikou k profesi, kterou kdysi dělal jako redaktor, ať už v Rudém právu nebo v zahraniční rubrice Českého rozhlasu.

V srpnu 1968 se podílel na vysílání proti okupantům, a tak logicky následovalo vyloučení ze strany a vyhazov z práce. Pak se živil jako dělník, kulisák a myč výkladů. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77.

Ať působil kdekoli, srdcem vždy zůstal novinář. To se potvrdilo v lednu 1991, v době první války v Perském zálivu, kdy navštívil Palestinu. Území Izraele bylo ostřelováno raketami Scud z Iráku a obyvatelé se museli stáhnout do krytů, čekal se chemický útok. Čestmír Suchý se nebojácně ujal práce rozhlasového reportéra a každý den po telefonních linkách informoval české posluchače o vývoji válečného konfliktu a osudech lidí.

Odešla jedna z legend české žurnalistiky.


BARBORA OSVALDOVÁ

Autorka je vedoucí katedry žurnalistiky na FSV UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.