Helena Zdráhalová • foto: Dana Mlynarčíková, Vladimir Dudakliev • 10. dubna 2017

Kreativci z FHS UK si vybudovali vlastní ateliér. Obnoví bytové semináře

Pro kreativní tvorbu je třeba mít nejen nadání a čas, ale také místo, kde je možné se jí věnovat. A protože studentům Fakulty humanitních studií UK takový prostor chyběl, vytvořili si ho. Od března využívají ateliér pojmenovaný Místoprostor, kde chtějí tvořit, pořádat semináře, filmová promítání, autorská čtení nebo diskuzní večery.

Studenti si vytvořili místo, kde mohou tvořit a pořádat různé kulturně-vzdělávací akce (Dana Mlynarčíková)

Studenti si vytvořili místo, kde mohou tvořit a pořádat různé kulturně-vzdělávací akce (Dana Mlynarčíková)

Za celým projektem stojí skupina studentů v čele s Bc. Danou Mlynarčíkovou, která na fakultě studuje obor evropské kulturní a duchovní dějiny. „O vybudování ateliéru jsme začali mluvit na začátku mého magisterského studia v roce 2014 na jednom z blokových kurzů, který se konal v Poděbradech. Jedním z důvodů, proč se nepořádal na fakultě v Jinonicích, ale až v Poděbradech, byla právě absence prostoru. Spolu s Gabrielou Drymlovou a Jakubem Kučerou jsme proto začali uvažovat o vybudování vlastního ateliéru. Když se o rok později Jakub Kučera dozvěděl o možnosti čerpání grantu na studentské aktivity, přišel za mnou s tím, jestli náš nápad nezkusíme realizovat,“ vzpomínala Dana Mlynarčíková.

Téměř rok studentům trvalo, než našli vhodný prostor, který by vyhovoval lokalitou i jejich finančním možnostem. Nakonec v ateliér proměnili dvoupokojový byt na Petřinách. „Vracíme se tak trochu k undergroundu bytových seminářů, čemuž odpovídá i vybavení interiéru,“ smála se studentka.

Studenti v ateliéru uspořádali už první autorská čtení (foto: Vladimir Dudakliev)

Studenti v ateliéru uspořádali už první autorská čtení (foto: Vladimir Dudakliev)

Jeden z pokojů slouží jako přednášková místnost a je vybaven promítací technikou, ve druhém kreativci najdou několik malířských stojanů a základní výtvarné potřeby. Ateliér má sloužit nejen jako místo pro vlastní tvorbu, ale také coby neformální půda, kde se mohou setkávat a společně pracovat studenti a akademici. „Měly by se tam konat workshopy a semináře, autorská čtení, filmové večery, setkání a diskuze s různými osobnostmi. Lidé tam také budou moci volně tvořit,“ vysvětlila Dana Mlynarčíková s tím, že do budoucna plánují rozšířit program o spolupráci s lidmi mimo FHS UK. Konat by se tam proto mohly vedle zmíněných akcí i kurzy, které fakulta nenabízí.

S nápady, jak Místoprostor co nejlépe využít, mohou přicházet všichni z FHS UK. Studenti nyní chystají program akcí. Připravené mají kurzy kresby, animační videokurzy, večery autorského čtení či filmová promítání. Na konci dubna se v ateliéru uskuteční blokový kurz Od krajiny k abstrakci, který povede PhDr. Václav Hájek, Ph.D. Spolu s ním se navíc studenti chystají vyjít z Místoprostoru do města a prozkoumat známá místa Prahy i její periferie.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.