Helena Zdráhalová • foto: Thinkstock • 6. prosince 2017

Pro vánoční dárky na fakultu do Jinonic. Výtěžek z prodeje poputuje do Středoafrické republiky

Uprostřed černého kontinentu leží jeden z nejchudších států světa. Přes deset let pomáhá Středoafrické republice zmítané povstaleckými boji dostat se z toho nejhoršího také česká nezisková organizace Siriri. Její činnost podporuje dlouhodobě i Fakulta humanitních studií UK. Právě proto se až do pátku 8. prosince v budově fakulty v pražských Jinonicích uskuteční dobročinný trh, na kterém budou lidé moci koupit oblečení, látkové tašky, šperky a další africké výrobky. Výtěžek z prodeje pak Siriri využije na jeden z projektů, jež v Africe realizuje.

K Vánocům se dají koupit i dárky, které mají smysl

K Vánocům se dají koupit i dárky, které mají smysl

Vánoční dobročinný trh se na FHS UK koná již poněkolikáté. Vždy se během něho podařilo vybrat finance v řádu tisíců korun. Letos je nabídka předmětů, které si lidé mohou pořídit, a udělat tak dvojí radost – jednu obdarovanému a druhou zprostředkovaně v Africe –, velmi široká, jak podotkla koordinátorka akce za FHS UK Bc. Pavla Šínová. „Bude možné zakoupit různé druhy triček pro dospělé i pro děti, v prodeji jsou dokonce i dupačky pro miminka. K dostání jsou také pěkné plátěné tašky, zástěry a drobné výrobky z Afriky – dřevěné sošky nebo korále. Kdo se bude chtít dozvědět něco víc o bouřlivé situaci ve Středoafrické republice, může si pořídit i knihu s názvem Když padají manga,“ vyjmenovala nabídku stánku, který zájemci najdou až do pátku v přízemí jinonické budovy.

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí světa. I když je rozlohou osmkrát větší než Česká republika, žije v ní jen 4,5 milionu obyvatel. Život tam však nemají snadný, zemí zmítají ozbrojené konflikty povstaleckých skupin, stát není schopen vybudovat fungující infrastrukturu, lidé mají špatný přístup ke zdravotní péči i vzdělání. Proto se organizace Siriri rozhodla svou aktivitu směřovat právě do tohoto afrického státu. Už několik let tam podporuje a buduje vzdělávací, zdravotnické i zemědělské rozvojové projekty. Tím dosud největším je stavba střední školy ve městě Bozoum, na které se Siriri podílela v roce 2011. Od té doby spolufinancuje její provoz.

V současné době organizace vede v zemi vedle dalších i projekt Škola hrou inspirovaný myšlenkou Jana Amose Komenského. Ve spolupráci s českými pedagogy připravila učebnice a didaktické materiály v národním jazyce sango a proškoluje místní učitele, aby mohli efektivně šířit vzdělanost.

Více informací o předvánočním charitativním trhu v Jinonicích se dozvíte ZDE.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.