Kamila Kohoutová • foto: René Volfík • 14. března 2018

9 věcí, které vám právníci o cestování v páternosteru neřeknou

Páternoster neboli výtah oběžný. Pro mnohé relikt zašlých časů, pro studenty Právnické fakulty Univerzity Karlovy denní chleba. Ať už na právech studujete, nebo jen občas navštěvujete právnický bufet, můžete si být jisti, že s našimi radami si v oběžném výtahu ostudu neutrhnete. Zato si možná natrhnete kalhoty.

1. Nastupovat!

Netlačte se. Do výtahu nastupuje první žena. Za Gutha-Jarkovského však bylo běžnou praxí, že tak činil jako první muž. Ujistil se tak, že kabina je bezpečně ve stanici a vyzkoušel nosnost lana.

2. Smekněte

Odvěký problém milovníků etikety. Je výtah samostatnou místností, nebo veřejným prostorem? V přítomnosti dámy doporučujeme ve výtahu klobouk smeknout, podržet jej v ruce a opětovně jej nasadit až po vystoupení.

3. Rozcvička

Nepřepínejte se. Pokud jste ráno nestihli svou pravidelnou ranní rozcvičku, v páternosteru zameškané dřepy ani kliky nedohánějte. Běžte radši po schodech.

4. Aktovka

Nepřehrabujte. Překotné hledání vizitky nevěstí nic dobrého. Za jízdy v aktovce stejně nic nenajdete a nechtěné rozsypání jejího obsahu může být vnímáno jako útok na fakultní hodnostáře.

5. Outfit

Buďte šik. Cestující užívající oběžný výtah jsou vystaveni zrakům celé fakulty. Pro příjezd do stanice z nižších pater proto nedoporučujeme hluboké výstřihy, pro další stoupání zase krátké minisukně.

6. Šmajchlování

Pokud přestávky mezi přednáškami využíváte k randíčkům a schůzkám s některou ze svých osudových lásek, na páternoster zapomeňte. Co je možné za zavřenými dveřmi výtahu moderního, páternoster neutají. Popustit uzdu fantazii snad můžete jen v krátkých přejezdech mezi patry.

7. Výtahová nemoc

Jak jízdu výtahem snáší váš žaludek? Kolem roku 1900 se lékaři obávali, že přesun výtahem bude mít neblahý vliv na lidské vnitřní orgány, které budou poškozeny nečekaně rychlým přesunem těla ve vertikální poloze.

8. Vystupovat

Vystupujte včas. Správný okamžik k výstupu volte úměrně podle obsazenosti výtahu. Zatímco si sami vystoupíte „na knížepána“, přesně v momentě, kdy je kabina ve stanici, kolega za vámi musí provést výskok, za který by se nemuseli stydět ani u Berousků.

9. Nezaspat!

Co se stane, když se ve výtahu trochu zasníte a zaspíte vystoupení? Výtah vás semele. Ve strojovně (nahoře i dole), totiž dochází k tzv. překlopení kabiny. Za pomoci velkých robotických rukou je kabina rozložena na čtyři základní desky, které jsou následně prostřednictvím velkých ozubených kol přesunuty do vedlejší šachty výtahu, kde dochází k opětovnému složení kabiny. Veškerý materiál, který v kabině „uvázne“ je během procesu překlápění sešrotován. Zkomprimovaný pasažér je pak zezadu vedeným potrubím odeslán přímo do menzy.

Pro začínající uživatele výtahu jsme připravili krátké instruktážní video:





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.