Petra Köppl • foto: René Volfík • 16. dubna 2019

Neodolatelné kouzlo Univerzity třetího věku

Na sobotní Den celoživotního vzdělávání a Festival absolventů v Karolinu přišla paní Jitka načerpat inspiraci pro další studium. Stejně jako většina studentů hledá i ona recept na rovnováhu mezi časem na učení a na koníčky.

Ráda a naplno se věnuje své roli babičky, v zimě pak s partnerem společenskému tanci a v létě ji zaneprazdňuje zahrada. Právě kvůli ní si před dvěma roky zvolila dvousemestrální kurz Přírodovědecké fakulty UK svět rostlin: „Jako zahrádkářka jsem k tomu měla blízko,“ vysvětluje Jitka, jak propadla kouzlu Univerzity třetího věku.

V současnosti studuje psychologii na Filozofické fakultě UK, předtím již na téže fakultě absolvovala dějiny umění. „Rozhodla jsem se příští rok v psychologii pokračovat, ale možná si ještě něco přiberu,“ říká Jitka a neskrývá nadšení z nepřeberné nabídky kurzů. V Karolinu ji zaujala expozice geografů, zachycující významné památky z leteckého pohledu. „Musím se ale už brzdit,“ dodává, „je to jako s tancem. Z klasiky, když se točí valčík nebo waltz, bolí nohy, takže se raději věnuji latinským tancům. Salsa je takové šlapání.“

V rámci Festivalu absolventů si šedesát let od své promoce přišel do Velké auly připomenout i lékař Jiří. Jako starší sekundární lékař v roce 1968 emigroval do Vídně, díky podpoře Alexander von Humboldt Stiftung působil rok na Freie Universität v Západním Berlíně a dva roky pracoval v Londýně. Při zákroku na dětském pacientovi s hydrocefalem na neurochirurgii si poranil ruku a zdravotní důsledky poranění ukončily jeho profesní plány. Přesto se medicíně věnuje dodnes a se spolužáky pravidelně navštěvuje svoji alma mater.


Den CŽV v číslech

1800 návštěvníků se zúčastnilo akce

Asi 1800 návštěvníků se zúčastnilo akce

458 náramků rozdali brigádníci účastníkům

297 absolventů si zopakovalo promoci ve Velké aule

1000 osob z řad členů rodin a přátel zaplnilo Velkou aulu








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.