Jitka Jiřičková • foto: Luboš Wišniewski • 7. června 2019

Knihovna nabízí věci od vrtačky po spacák. Brání tak plýtvání.

Pokud plánujete vyrazit na dovolenou do kempu, ale nechce se vám kvůli jednorázové akci pořizovat stan, anebo jste si naopak s nadšením koupili kuchyňského robota, a teď vám na něj sedá prach, vyrazte do Knihovny věcí v Kampusu Hybernská. Uděláte radost sobě, druhým i přírodě.

Cílem knihovny není hromadit stovky věcí, organizátoři se chtějí více zaměřit na kvalitu a užitečnost, aby byl o jimi nabízené předměty opravdu zájem.

Projekt vychází ze světového konceptu Library of Things (Knihovna věcí), jehož principem je dlouhodobá udržitelnost a recyklace. V studentském kampusu Univerzity Karlovy ho založilo pět přátel. Začínali s několika desítkami věcí, které doma už buď nepotřebovali, anebo jim je někdo věnoval. Dnes po dvou letech fungování se databáze knihovny zdvojnásobila. „Našim cílem není hromadit zde stovky věcí, chceme se více zaměřit na kvalitu a užitečnost, aby byl o námi nabízené předměty opravdu zájem,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů projektu Per Žabka a jako konkrétní příklad položky, která jim v seznamu zatím chybí a hodila by se, uvádí vibrační pilu – drahý nástroj, který člověk používá jen výjimečně a nevyplatí se mu ho kupovat.

Knihovna je pro veřejnost otevřena vždy dva dny v týdnu a za tu dobu se zde protočí zhruba deset předmětů. Půjčování funguje tak, že si zájemci vyberou z aktuální nabídky v katalogu na webových stránkách libraryofthings.cz a věc si zde zarezervují. Vyzvednout si ji pak mohou osobně za poplatek, který se odvíjí od její počáteční hodnoty a zachovalosti. Klasická výpůjční doba je jeden týden, ale vždy ji lze prodloužit. Z poplatků se platí pronájem prostoru knihovny.

„Největší poptávku zaznamenáváme právě zkraje léta, kdy lidé odjíždějí pryč a potřebují si doplnit vybavení na jednorázovou akci,“ vysvětluje Rebeka van Overloop, která rozšířila organizační tým zhruba před rokem. V těchto dnech jde nejvíc na odbyt kempinkové náčiní, krosny či sportovní potřeby. Během roku si pak zájemci chodí hlavně pro nářadí, věci do domácnosti, fotoaparáty nebo hudební nástroje. A vůbec nejžádanější je projektor, který je vypůjčen prakticky neustále. Z počátku prý sice trvalo, než příchozí pochopili, že knihovna neslouží jako odkladiště nepotřebných krámů, takže ptačí klec nebo krabici starých časopisů museli s díky odmítat. Nyní už princip znají.

Pokud uvažujete o nákupu určité věci, a nejste si jisti, zda ji opravdu využijete, můžete si ji za pár korun předem vyzkoušet.

Na druhou stranu, nikdy nevíte, co se komu může zrovna hodit. Rebeka van Overloop má dlouhodobě zapůjčenou domácí pekárnu, a díky ní už téměř nekupuje pečivo. „Přiznávám, že jsem si ji půjčila zdarma,“ říká trochu omluvně, nicméně k výčitkám není důvod. „Máme tu podobné přístroje do kuchyně tři. Kdyby byl zájem i o tu mou, dám ji samozřejmě k dispozici. Vzhledem k tomu, že všichni v Knihovně věcí pracujeme dobrovolně a bez nároku na honorář, vnímám ji jako takový svůj zaměstnanecký benefit,“ vysvětluje a zmiňuje i další bonus instituce, jímž je osobní testování. Člověk, který uvažuje o nákupu určité věci, a není si jist, zda ji opravdu využije, si ji může za pár korun předem vyzkoušet. Jedna zákaznice si přišla půjčit závěsnou houpací síť, aby se přesvědčila, že ji z ní nebudou bolet záda. „Naším cílem není nutit lidi, aby přestali nakupovat. To je utopie. Ale díky nám třeba začnou své investice lépe promýšlet,“ shrnuje organizátorka.

Knihovna věcí neslouží jen jako výpůjční centrum, ale i místo setkávání a výměny zkušeností. Každý měsíc se zde pořádají workshopy s recyklační a ekologickou tematikou, mimo jiné kurzy šití nebo výroba vlastního kompostu. „Účastní se jich všechny generace, jen seniorů by mohlo být víc. Přitom právě ti disponují dovednostmi, které mladým lidem často chybějí a zde jim je mohou krásně předat,“ uzavírá Rebeka van Overloop. Takže pokud máte babičku, jež umí plést, vezměte ji do Knihovny věcí. Někdo mladý a šikovný ji zase na oplátku naučí, jak pracovat například s chytrým telefonem.

Knihovna věcí

Kampus Hybernská, Hybernská 4, Praha 1

Otevírací doba: pondělí a čtvrtek od 17.30 do 19.30








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.