Kamila Kohoutová, Martin Rychlík • foto: archiv UK • 19. ledna 2020

Zemřel biblista Petr Pokorný

Profesor Petr Pokorný zasvětil svůj život studiu Nového zákona. I přes své mimořádné akademické úspěchy nikdy nezanevřel na své povolání faráře Českobratrské církve evangelické.

Po krátké nemoci zemřel v sobotu 18. ledna Petr Pokorný, profesor Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy. O smutné skutečnosti informovaly včera večer servery ecirkev.cz a chtistnet.eu.

Petr Pokorný se narodil 21. dubna 1933 v Brně. Jak sám přiznal v rozhovoru pro Lidové noviny, původně teologii studovat nechtěl, protože ji studoval jeho bratr Jan: „Nechtěl jsem, aby si někdo myslel, že se po něm ‚opičím', tak jsem si přál studovat přírodní vědy. Ale když Němci zavřeli vysoké školy, bratr se učil doma. Zajímalo mě, co se učí. Byl jsem tehdy malý kluk – do první třídy jsem šel 1. září 1939, v den, kdy vypukla druhá světová válka,“ uvedl teolog.

Vystudovat za komunistického režimu se mu přitom povedlo spíše shodou šťastných náhod. Evangelická fakulta tehdy ještě nebyla součástí Univerzity Karlovy, a byla proto možná pod menším dozorem strany. Členové fakulty také zřídili katedru otázek socialismu jako snahu o způsob dialogu s marxisty. Zejména díky patronátu Josefa Lukla Hromádky bylo studium evangelické teologie celkem bezpečné.

Jako jednomu z mála studentů teologie u nás se Petru Pokornému podařilo vycestovat na zahraniční stáž do Oxfordu: „V Listech filologických jsem objevil inzerát, že Haardtův institut pro klasická studia ve Vandoeuvres u Ženevy nabízí stipendia pro postdoktorské studenty. Napsal jsem jim, získal doporučení od Součka i Svobody a oni mi to udělili! Tak jsem s tím jako blbec šel na ministerstvo školství, ať mne pustí ven, ale vůbec se se mnou nebavili. To bylo asi v roce 1962. Rok nato se bavili, ale nepustili mne, nicméně za další rok jsem jel. V Ženevě jsem potkal profesora George Kilpatricka z Oxfordu, který mi napsal doporučení ke studiu na Queen’s College, za nějž se postavil i generální tajemník Světové rady církví. Komunisté si mysleli, že to bude dokládat náboženskou svobodu v Československu, takže mne nakonec pustili i tam, do Anglie – na jeden trimestr. Blížil se rok 1968,“ uvedl profesor Pokorný.

Takto začala série zahraničního působení profesora Pokorného, který během svého života přednášel na více než čtyřiceti univerzitách po celém světě. Přestože dostal roku 1966 nabídku na trvalou spolupráci v zahraničí, vrátil se ještě před rokem 1968 do Československa. Do sametové revoluce vyučoval na Evangelické teologické fakultě, jejímž se v letech 1996– 1999 stal děkanem. Během svého života stanul v čele několika mezinárodních spolků pro studium Nového zákona, byl také řádným členem Učené společnosti České republiky. Za své zásluhy převzal řadu ocenění jako například Humboldtovu cenu za celoživotní dílo nebo Medaili za zásluhy 2. stupně. Jako jeden z prvních také obdržel prestižní cenu Univerzity Karlovy Donatio.

Publikace profesora Pokorného vycházejí v několika světových jazycích. Mezi jeho poslední práce patří kniha Od evangelia k evangeliím, která sleduje proměnu výrazu evangelium a jeho obsahu.


Profesor Petr Pokorný zemřel 18. ledna 2020 ve věku 86 let. Poslední rozloučení se uskuteční ve sboru Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech v sobotu 25. ledna 2020 od 14 hodin.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.