Marcela Uhlíková, Jitka Jiřičková • foto: Shutterstock • 13. března 2020

Zdravotnický personál a medici Univerzity Karlovy v první linii

Medici a lékaři spjatí s lékařskými fakultami napříč Univerzitou Karlovou se rozhodli aktivně zapojit do boje proti koronavirové infekci.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Iniciativu s označením Dobrovolníci založila 1. lékařská fakulta UK. Na její facebookový profil https://www.facebook.com/groups/646077436176513/ se během 24 hodin přihlásilo více než 500 mediků, skupina se s časem navyšuje. Všichni jsou připraveni vypomáhat v nemocnicích. Jak pro iForum uvedla Jana Tlapáková z 1. LF UK, padesátka mediků se chystá od pondělí 16. března nastoupit do Všeobecné fakultní nemocnice, dalších 150 nabídlo svou pomoc dalším nemocnicím, např. IKEM, Ústřední vojenské nemocnici, Nemocnici Na Františku či Nemocnici pod Petřínem.

Více než dvě stovky studentů z 2. lékařské fakulty UK se do dnešního odpoledne přihlásilo na výpomoc do pozic zřízenců či ošetřovatelů ve FN Motol, Nemocnice na Bulovce a rovněž Krajských hygienických stanic. Podle informací prof. Vladimíra Komárka, děkana 2. LF UK, desítky dobrovolníků jsou již do pomocných prací ve zdravotnických zařízeních zapojeny. „Od včerejška řada studentek 4. ročníku pomáhá s hlídáním dětí zdravotních sester, které jsou v těchto dnech značně vytížené,“ upřesnil děkan Komárek a dodal: „Dnes jsme navíc oslovili studenty s výzvou, aby se přihlásili k dárcovství krve a krevních destiček.“

Na 3. lékařské fakultě UK je nejpozitivnější aktivitou iniciativa mediků ze spolku Trimed, kterou koordinují studenti 6. ročníku Tomáš Sychra a Metoděj Renza. Vzniklá dobrovolnická platforma, ze které bude možno přímo delegovat pomoc do zdravotnických zařízení, čítá již více než 2000 dobrovolníků, přičemž zhruba 350 tvoří přímo studenti 3. LF UK! „Jde o aktivitu všech zdravotnických oborů, nejen mediků,“ upřesňuje Metoděj Renza: „Snažíme se jimi pokrýt tzv. páteřní nemocnice, což jsou fakultní nemocnice napříč celou Českou republikou. O Prahu, která byla rozdělena na několik segmentů, se podělily lékařské fakulty UK. Našim úkolem bude do jednotlivých nemocnic dodávat skupiny mediků a dalších studentů zdravotnických oborů podle konkrétních požadavků.“ Jak dále Metoděj Renza připustil, číslo zájemců o pomoc je vysoké, ovšem relativně vysoké jsou i požadavky nemocnic. „Primárně jsou zajišťována preventivní opatření, abychom byli připraveni na případnou zhoršenou krizovou situaci.“ V praxi to znamená, že dobrovolníci budou fungovat na pozicích sanitářů, ošetřovatelů a personálu na tzv. předsunutých pozicích, např. ve speciálních stanech, kde budou provádět screening u pacientů přicházejících do zdravotnického zařízení, u kterých zatím nebylo koronavirové onemocnění potvrzeno.

Paralelně se zmíněnou zdravotnickou iniciativou připravuje spolek Trimed projekt, který startuje v pondělí 16. března a nese název Příměstský tábor Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: „V něm připravujeme program a stravování pro děti zdravotníků. To proto, aby odborný personál mohl vykonávat svou práci v nemocnicích a měl jistotu, že bude o jeho potomky postaráno,“ upřesnil medik Renza.

Do protikoronavirové iniciativy se zapojili studenti-dobrovolníci i na Lékařské fakultě v Plzni UK. Činí tak prostřednictvím pomocí online formuláře https://www.facebook.com/MedicusPilsensis/ nebo https://www.facebook.com/platforma.lfp/ a facebookové skupiny Dobrovolníci z řad studentů LFP, FZS a Zdravotních oborů. Jak prozradila MUDr. Anna Malečková, studentská senátorka a iniciátorka za plzeňskou fakultu, při své dobrovolnické práci se nechali inspirovat 3. lékařskou fakultou UK, a to včetně sběru dat o dobrovolnících a o jejich umístění do nemocnic. „Do pátečního podvečera se nám přihlásilo více ne 200 zájemců, jsou mezi nimi nejen studenti plzeňské lékařské fakulty, ale i studenti ze Západočeské univerzity. Odpoledne jsme část seznamu předali Fakultní nemocnici v Plzni, která si bude dále koordinovat jejich účast na konkrétních aktivitách,“ upřesnila Anna Malečková. I v Plzni budou dobrovolníci využíváni pro práci sanitářů, hlídání dětí lékařského odborného personálu a podobných pomocně-podpůrných aktivit.

„Přiznávám, že postup v této krizové situaci byl pro nás jednodušší, a to díky spolupráci s 3. lékařskou fakultou UK. Od Trimedu jsme získali spoustu informací a podnětů, jak co nejlépe a nejrychleji přivést dobrovolnické aktivity do praxe v nemocnicích. Chtěla bych jim tímto moc poděkovat. Děkuji i ´našim´, konkrétně studentům Hoang Hieu Truongovi, Dušanovi Friedlovi a Martinovi Polívkovi díky nimž i v Plzni nezůstáváme v boji v krizové situaci pozadu,“ uzavřela Anna Malečková.

Své studenty-dobrovolníky, které oslovila výzva prof. Vladimíra Paličky, ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové, má i tamní Lékařská fakulta UK. Výzva nemocnice míří na mediky, kteří úspěšně absolvovali minimálně 4 semestry programu Všeobecné lékařství a mají zkoušku z ošetřovatelství. Stále se mohou hlásit prostřednictvím personálního odboru FN - . Výpomoc ve fakultní nemocnici bude fakulta posuzovat jako splnění povinné praxe. Navíc, jak redakci iForum potvrdil prof. Jiří Manďák, děkan fakulty, studenti se sami hlásí do nemocnic v kraji, tedy nejen do té fakultní: „V rámci iniciativy jsme si po včerejší schůzce s představiteli ostatních akademických senátů lékařských fakult UK rozdělili mapu republiky, abychom dali dohromady pohotovost studentů, kteří by mohli pomoci i dalším zdravotnickým zařízením. Vzali jsme si na starost hradecký a pardubický kraj a začali obvolávat jednotlivá zařízení s jednoznačným výsledkem - zájem o naše studenty je značný,“ dodal děkan Manďák.

Pomáhají i studenti farmacie

Eliška Voříšková, studentka čtvrtého ročníku a místopředsedkyně akademického senátu Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové, založila iniciativu Pomoc lékárnám, do níž se mohou zapojit všichni studenti farmacie. Ve čtvrtek byl zveřejněn na FB fakulty a studentům e-mailem rozeslán dotazník, zda by chtěli pomoci. Během první hodiny se přihlásilo dvacet studentů. Nyní, dva dny od zveřejnění přihlašovacího formuláře, je v databázi dvě stě padesát dobrovolníků a stále jsou vítáni další. „Naším cílem je pokrýt celou republiku, což se i díky tomu, že studenti odjeli do svých domovů, pomaličku daří plnit,“ říká Eliška Voříšková.

V sobotu ráno byl vystaven na webové stránky fakulty inzerát, na nějž se mohou lékárny ozývat s žádostmi o pomoc, čehož již začaly využívat. Potřebují posilu u klasických úkonů jako příjem, uskladnění a výdej zboží, což mohou provádět studenti čtvrtých a pátých ročníků v rámci mimořádné praxe. Ti mladší jsou vítanými pomocníky při hlídání dětí zaměstnanců lékáren či donášky léků třeba do domovů pro seniory.

Budoucí učitelé hlídají děti

Studentský spolek Agora z Pedagogické fakulty UK spustil o víkendu webové stránky Chci(po)hlídat!, kam mohou dobrovolníci vkládat své nabídky individuálního hlídání a rodiče dětí zase poptávky po něm. Vedle toho budou studenti od zítřka docházet do Fakultní nemocnice v Motole a starat se o školou povinné děti zdravotnického personálu. „Zatím nevíme, kolik přesně a jak starých dětí dorazí, ale předpokládám, že je rozdělíme do třech paralelních skupinek. Ideální by tedy bylo, abychom měli každý den k dispozici šest studentů, jež se u dětí vystřídají. Plánujeme jim také pomoci s úkoly,“ říká hlavní koordinátorka této dobrovolnické aktivity Nela Pastrnková.










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.