26. ledna 2005

Studenti mají připomínky k zákonu o zaměstnanosti

(Praha, 26.1.2005) Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) se připojila ke kritikům nového zákona o zaměstnanosti, který platí od 1. října 2004. Studentům se nelíbí především dvě novinky, které zavedl: podmiňuje přiznání podpory v nezaměstnanosti tím, aby žadatel v posledních třech letech odpracoval alespoň 12 měsíců, a výrazně zdražuje zaměstnávání studentů prostřednictvím agentur.

„Zákon o zaměstnanosti není špatný, ale vůbec nemyslí na studenty,“ vysvětluje Mgr. Jiří Nantl, předseda SK RVŠ. „Stát po studentovi nežádá to, co by se zdálo být samozřejmostí – řádné studium. Částečně přesouvá na studenty odpovědnost za politiku zaměstnanosti,“ dodává.

Odpracovaná doba: pohroma pro středoškoláky

Od 1. října 2004 se kvůli zákonu 435/2004 o zaměstnanosti absolventům středních a vysokých škol nezapočítává doba studia pro účely podpory v nezaměstnanosti. V praxi to tedy znamená, že pokud čerstvě vystudovaný mladý člověk nenajde okamžitě vhodnou práci, přichází o možnost pobírat podporu - pokud nesplnil onu podmínku odpracování minimálně 12 měsíců v průběhu posledních 3 let.

Už dnes musí většina vysokoškoláků během studia pracovat - pro ně tedy splnění uvedené podmínky není nepřekonatelné; zcela mimo realitu jsou ale nová pravidla pro studenty středních škol: Středoškoláci tráví dny ve škole a mají pouze dva měsíce prázdnin. Znamená to, že i kdyby je celé strávili na brigádě, museli by dalších šest měsíců odpracovat po večerech a o víkendech. „Obáváme se, že jen málokterému studentu střední školy se podaří v praxi toto kritérium splnit, a po maturitě se tedy většina z nich bude muset rozhodnout, zda být závislý na rodičích, nebo zda přijmout jakoukoli práci -  i kdyby neodpovídala získanému vzdělání,“ vysvětluje Ing. Petr Mikel, předseda ekonomické komise SK RVŠ.

Agenturní práce pro studenty: extrémně nevýhodná

V systému, kde stát nutí studenty při studiu pracovat, by mělo být samozřejmostí, že jim na druhou stranu poskytne pomocnou ruku při hledání zaměstnání. Vláda však učinila naprostý opak: zdražila agenturní zaměstnávání studentů, a tím jim znemožnila využít jednodušší cestu k práci.

Zvýšení nákladů na zaměstnávání studentů přes agenturu je přitom dramatické: vzrostly asi na dvojnásobek. Tento nárůst je dán jednak zvýšením DPH z 5 na 19 procent, jednak nutností odvádět zdravotní a sociální pojištění. „Pojistné přitom za studenty již jednou hradí stát,“ podotýká Jiří Nantl. Srovnání nákladů poskytuje následující tabulka, která vychází z předpokládané čisté mzdy 100 Kč za hodinu.




Cena brigádníka přes agenturu



před 10/2004



po 10/2004



čistá  mzda



100



100



daň z příjmu studenta



18



18



daň z přidané hodnoty



6



33,60



zdravotní a sociální pojištění agentury



0



41,40



zdravotní a sociální pojištění studenta



0



17



celkem náklady zaměstnavatele



124



210




SK RVŠ

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) je jediným celostátním orgánem, který zastupuje studenty veřejných, státních i soukromých vysokých škol v České republice. Je součástí Rady vysokých škol, vrcholného orgánu reprezentace akademických obcí vysokých škol. SK RVŠ již déle než deset let hájí zájmy více než 200 000 vysokoškolských studentů ve vztahu k parlamentu, vládě, veřejné správě i na mezinárodním, zejména evropském fóru. Je členem evropské studentské reprezentativní organizace ESIB.


Kontakt:


Karolína Kučerová







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.