Doc. MUDr. Jan Fanta, DrSc., MUDr. Vítězslav Ducháč • 9. února 2005

E-learning na Univerzitě Karlově v Praze - Chirurgie slovem i obrazem


Tři roky to budou koncem března, kdy jsme začali s vlastní přípravou elektronické učebnice oboru chirurgie pro studenty. Úvodní impulz přišel od přednosty Doc. MUDr. Jana Fanty, DrSc., který se při jednom rozhovoru zmínil, že si studenti přejí nějaké další učební texty, které by v rozumném  rozsahu zopakovaly a doplnily přednášky.


Základem se staly skripta "Chirurgie pro stomatology", která vznikla pod vedením Prof. Řeháka bývalého přednosty III. chirurgické kliniky, jak také v úvodu k Chirurgii slovem i obrazem (http://www.chirweb.cz/) uvádí Doc. Fanta. Byla to skripta, která i mně při studiu chirurgie velmi dobře posloužila a tak jsem je vzal, roztrhal, naskenoval a pomocí OCR programu převedl do wordovského dokumentu. Jednotlivé kapitoly byly pak rozdány mezi kolegy, kteří je obsahově aktualizovali, převedl jsem je poté do HTML formy a vytvořil první verzi učebnice.


Příznivé ohlasy a stoupající počet návštěvníků těchto webových stránek nás utvrdily, že naše práce není zbytečná, a tak jsme oslovili i další katedry s požadavkem o přispění učebními texty ze svých oborů. To už bylo také jasné, že moc dlouho už nemůžeme držet stav, kdy web vzniká "na koleně".


A tak jsem na radu svých kolegů zažádal v roce 2003 o grantovou podporu Fond rozvoje vysokých škol, který mi pak umožnil, abych web mohl předělat do současné podoby.


V současné době je internetová stránka postavená na redakčním systému CMS firmy Nostromo, který sice umožňuje kompletní správu webu on-line ale na druhou stranu je nám jasné, že se nejedná o opravdový e-learning, ale spíše o elektronická skripta, která ale mají tu výhodu, že jejich aktualizace a obsahové rozšiřování opravdu může probíhat průběžně a jsou pro studenty zajímavá i z ekonomického hlediska, protože jsou zadarmo.


Předložená forma skript neobsahuje celý obor chirurgie, některé kapitoly nejsou dosud zpracovány. Na dokončení skript však pracujeme a navíc budou skripta upravována podle současných odborných poznatků v oboru. Nicméně se domníváme, že už tento předložený text je bohatý a může užitečně sloužit mladým adeptům medicíny.


MUDr. Vítězslav Ducháč

Chirurgická klinika 3. LF UK





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.