8. února 2005

SPOLEČNÉ STANOVISKO RADY VYSOKÝCH ŠKOL A ČESKÉ KONFERENCE REKTORŮ


SPOLEČNÉ STANOVISKO


RADY VYSOKÝCH ŠKOL A ČESKÉ KONFERENCE REKTORŮ


K NÁVRHU ZÁKONÍKU PRÁCE


PŘEDLOŽENÉHO MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ




            Dne 31. ledna 2005 předložil pod číslem jednacím 2005/5599-52 do vnějšího připomínkového řízení ministr práce a sociálních věcí Ing. Zdeněk Škromach návrh nového zákoníku práce. Reprezentace vysokých škol se nechce vyjadřovat k celkové koncepci tohoto návrhu, ani k jednotlivým navrhovaným ustanovením v ní obsažených. Chce se však jednoznačně vyjářit k té části návrhu, která se přímo týká vysokých škol.


           


Podle předloženého návrhu zákoníku práce má být stanovení mzdy a výše odměn pracovníků vysokých škol svěřena do kompetence státu stejně, jako je tomu u státních či příspěvkových institucí. Tímto krokem by vysoké školy pozbyly nejen možnost individuálně ovlivňovat svůj další rozvoj v rámci konkurence uvnitř akademického prostředí, ale také značnou část autonomie a samosprávného rozhodování při zajišťování svých základních činností. Stanovování mzdových limitů pracovníkům veřejných vysokých škol podle státem určeného schématu totiž přímo implikuje stanovení výše mzdových fondů a limitu pracovních sil a jejich kvalifikační strukturu.




V těchto souvislostech jde o nejhrubší pokus o okleštění rozhodovacích kompetencí vnitřních orgánů vysokých škol a o návrat k poměrům nejen před rok 1998, kdy byl přijat současný zákon o vysokých školách, ale i před rok 1989. Je pouze těžko uvěřitelné, že v současné době může být takový návrh předložen do připomínkového řízení, navíc bez jakékoli předběžné konzultace s akademickou reprezentací. Obě části reprezentace vysokých škol proto co nejrozhodněji tuto část návrhu zákoníku práce odmítají.






V Praze dne 8. února 2005


   Za Radu vysokých škol   

 Za Českou konferenci rektorů

Doc. RNDr. František Ježek, CSc., v. r.  

Prof. Ing. Ivan Wilhelm, CSc., v. r.

   předseda     

předseda





                                              


    














Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.