17. února 2005

Prohlášení Rady vysokých škol k návrhu nového zákoníku práce


Prohlášení Rady vysokých škol k návrhu nového zákoníku práce



Sněm Rady VŠ jednoznačně odmítá tu část návrhu nového zákoníku práce, podle kterého by se veřejné vysoké školy měly vrátit  zpět od odměňování zaměstnanců mzdou podle vnitřních mzdových předpisů k odměňování platem určovaným zákoníkem práce podle platových tříd a věkového postupu v jednotlivých platových stupních. Návrh je rovněž  v zásadním rozporu s dosavadními představami vlády ČR, která v těchto dnech předložila Parlamentu ČR dlouho připravovaný návrh zákona o veřejných výzkumných institucích, kterým se naopak i celá výzkumná příspěvková sféra odměňovaná podle zákona o platu mění na veřejnou, odměňovanou podle zákona o mzdě tak, jak se osvědčilo u veřejných vysokých škol.




Argumenty Ministerstva práce a sociálních věcí (tiskové prohlášení z 8. 2. 2005) typu „byla by posílena zásada spravedlnosti a rovnosti v oblasti odměňování, která v současné době není na řadě vysokých škol respektována“ považujeme za zavádějící a vůči vysokým školám za velmi nepřátelské i nespravedlivé. Ptáme se, na kterých vysokých školách je odměňování nespravedlivé a kde jsou podmínky nerovné? Ano, mzdová úroveň se rozrůznila, ale stalo se tak na základě kvalitativních hledisek v oblasti výzkumu a vývoje a vzdělávání,

a vždy v souladu se zákonem o mzdě. Právě takovémuto rozrůznění, které je nezbytné, by navrhované řešení velice bránilo.




Rada VŠ na znovuzavedení překonaného modelu odměňování v žádném případě nepřistoupí a bude všemi prostředky vystupovat proti jeho schválení.




Rada VŠ žádá MŠMT, další připomínková místa, představitele Vysokoškolského odborového svazu a poslance, aby tomuto nebezpečnému pokusu o zastavení zdravého vývoje v odměňování na veřejných vysokých školách důsledně a jednoznačně čelili. Navržené znění zákoníku práce považujeme za nejvýznamnější ohrožení samosprávných principů ve vysokém školství od roku 1990.




Pro návrh tohoto prohlášení hlasovalo  83 členů sněmu Rady VŠ z 88  přítomných.






V Praze dne 17. února 2005




Kontakt:


Doc. RNDr. František Ježek, CSc.


předseda Rady vysokých škol


jezek@kma.zcu.cz


mobil: 742 594 959








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.