Tomáš Kovařík • 8. března 2005

Čeští debatéři sesbírali trofeje na Česko-slovenském debatním turnaji v Praze


Pátý ročník Clifford Chance Česko-slovenského akademického mistrovství v debatování, pořádaný Debatním klubem studentů a přátel Univerzity Karlovy (DKUK) ve dnech 4. až 6. března, má své vítěze. Ve slavnostním finále v neděli 6. března se jimi na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy stali debatéři Jan Libíček a Richard Gracla z DKUK. Trofej za nejlepšího řečníka turnaje si odnesla Irena Zatloukalová z Debatního klubu studentů FSS Masarykovy Univerzity v Brně.


            Ve finále se utkaly čtyři dvoučlenné týmy a tématem jejich debatního klání bylo zrušení vízové povinnosti. O výsledku finálové debaty rozhodoval tým zkušených rozhodčích v čele s hlavním rozhodčím turnaje Jiřím Patákem z Debatního klubu studentů a přátel Univerzity Karlovy.


Letošního ročníku Clifford Chance Česko-slovenských akademických mistrovství v debatování se zúčastnilo celkem 23 týmů z České a Slovenské republiky. Na základě kvalifikačních kol, které se konaly v pátek a sobotu, bylo vybráno 8 týmů postupujících do semifinále. Semifinálová debata, která se konala v sobotu večer, rozhodla o 4 týmech postupujících do slavnostního finále.


Debaty byly vedeny v tzv. britském parlamentním formátu, který je modelovaný podle procedurálních pravidel schůzí britské Dolní sněmovny. V řečnění se střídají „vládní“ a „opoziční“strana, mluvčí mají příležitost přerušovat protivníkovo vystoupení faktickými poznámkami. Vítězem klání se stává ta strana, které se v konfrontaci s argumenty protistrany podaří podle pravidel dané téma obhájit.


Více informací o soutěži a debatováni vůbec najdete na webových stránkách DK UK (http://dkuk.wz.cz).


Další informace Vám rádi poskytneme na:


email: dkuk@dkuk.wz.cz


telefon: 776 300 658 (Tomáš Kovařík, hlavní organizátor)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.