Tomáš Sachr • 10. března 2005

Studenti učí první pomoci


Koncem minulého měsíce poprvé proběhl ve Faustově domě na Karlově náměstí Kurz první pomoci, pořádaný studentkami 1. Lékařské fakulty UK. Projekt natolik oslovil veřejnost, že příchozí zaplnili dvě přednáškové místnosti do posledního místa.

Na figuríně, ale také živé figurantce si mohli vyzkoušet stabilizaci raněného, nebo masáž srdce. Studenti ale přednesli například i základní pravidla při poskytování první pomoci při uštknutí jedovatými živočichy, popálení nebo otravě.

„Projekt první pomoci byl původně zaměřen pouze na kurzy pro studenty středních škol a probíhal jako jedna z aktivit IFMSA, což je mezinárodní studentská organizace združující studenty medicíny. Po té, co tento projekt skončil, jsme se rozhodli v aktivitách zaměřených na seznamování veřejnosti se základy první pomoci pokračovat samostatně,“ říkají Barbora Jindrová a Lea Matoušková, dvě ze studentek, které kurz organizují.

To, že řada lidí teoretické znalosti sice má, v praxi je ale nedokáže uplatnit, je podle studentů medicíny častý případ. „Starší ročníky se sice s nějakou formou výuky první pomoci setkaly během povinné školní docházky a ty mladší absolvují kurzy v autoškolách, nicméně se všichni potýkají s nedostatkem praktických dovedností,“ říká Barbora Jindrová. Na kurzech ve Faustově domě proto každý z návštěvníků po úvodní přednášce na figurantce nejdříve nacvičí otočení zraněného do stabilizované polohy a následně si na figurýně vyzkouší masáž srdce, případně i dýchání z úst do úst.

Kurzy první pomoci vedou studentky šestého ročníku 1. Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy pod záštitou Prof. MUDr. Štěpána Svačiny, DrSc., MBA, děkana 1. lékařské fakulty UK, dále pod záštitou MUDr. Martina Stříteského, CSc., přednosty Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN a s podporou Akademického klubu. Studenti se této činnosti věnují dobrovolně a užitečné rady nabízí bezplatně. I když jsou kurzy svým způsobem neoficiální a jejich absolventi nezískají žádnou oficiální kvalifikaci, stojí rozhodně za pozornost. Příznačné je motto kurzů: „Dnes jedna hodina Vašeho času může znamenat řadu let pro ostatní.“

Na kurz je nutné se předem přihlásit na emailové adrese . Počet účastníků kurzu je imitován především proto, aby si praktický nácvik vyzkoušel každý z příchozích. Kurzy pořádají studenti ve Faustově domě jednou měsíčně, ten nejbližší připadá na 22. březen. Řadu dalších užitečných informací a především rady pro správné poskytnutí pomoci raněnému najdete na internetových stránkách www.prvnipomoc.kvalitne.cz.

Tomáš Sachr





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.