Petra Zbožínková • 18. března 2005

Ve dne student, v noci pracující


Studenti pražských vysokých škol mají v porovnání se svými vrstevníky v ostatních městech větší šanci nalézt brigádu nebo práci na částečný úvazek. Jejich požadavky a nároky na typ práce se různí, mohou si však vybírat z širší nabídky. Přesto se mnohdy jejich očekávání nenaplní a i oni se musí spokojit s hůře placenou náročnější prací, třeba i v nočních hodinách.

Hlavním důvodem je jejich časová neflexibilita. Zaměstnavatelům nemohou nabídnout své služby v rámci šesti až osmihodinové pracovní doby – (ne)povinná účast ve škole jim to nedovoluje. A to je nutí využít nabízených brigád typu nočních inventur v supermarketech, noční prodavač, práce ve skladu apod.

Jednadvacetiletý Tomáš studuje druhým rokem Fakultu elektrotechniky na ČVUT a právě on je jedním ze studentů, kteří si přivydělávají peníze v pozdních večerních hodinách v pokladně jednoho pražského supermarketu. „Není to sice nijak extra placené, ale já v podstatě nemám jinou možnost. Můj školní rozvrh je „roztahán“ do celého dne, ze kterého mi zbudou necelé tři hodiny. A na takto krátkou dobu mě nikdo nezaměstná,“ vysvětluje. Během dne snaha o maximální soustředění ve škole, pak do noci nekonečné hodiny v pokladně – dá se to vše zvládnout? „Nechci, aby to vypadalo tak, že tam trávím 7 dní v týdnu. Jsem tam maximálně 2x během pracovního týdne a pak o víkendu. Peníze jsou potřeba. A vysávat neustále rodiče už nemůžu.“

Na první pohled se zdá, že kombinace učení-práce je nemožná. Potřeba z něčeho žít však studenty donutila, aby své (ne)aktivity ve škole alespoň zčásti podřídili svým „pracovním“ povinnostem.

Petra Zbožínková

- ve spolupráci se čtrnáctideníkem Fleš


 Komentáře
4-.-0.2005 20: 0:9: (Koutny Radek)jdu taky do toho..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.