Ilona Svobodová • 18. března 2005

Zatím nám to tu stačí, říká Martina z manželské koleje


Manželská kolej by se spíše měla nazývat rodinná. Na ubytovací buňky má totiž nárok jen ten manželský pár, který má potomka. Nežijí ovšem v žádném luxusu. Buňka se skládá ze dvou malých pokojů, miniaturní kuchyňky a sprchového koutu. Pro mladou rodinu to není nejideálnější prostředí. Navíc musí oba studovat. A na to, jaká je realita, jsem se na koleji Hvězda ptala Martiny (24 let), studentky informatiky na Matematicko-fyzikální fakultě, a Evy (24 let), která studuje anglistiku na Filozofické fakultě, jejichž manželé studují na ČVUT.


Kolik manželských párů je právě teď ubytováno na koleji?

Martina: Není nás moc. Nanejvýš dvacet. Zbytek zabírají obyčejní studenti. Já se vdala, protože jsem to chtěla a týden po svatbě jsem zjistila, že jsem těhotná. Ale kdybychom neměli dítě, nemohli bychom bydlet spolu.

Jaké tu máte sousedské vztahy, jste si bližší než v obyčejném paneláku?

Martina: Určitě máme lepší vztah. My, maminky, se často navštěvujeme.

Eva: Třeba si děti pohlídáme, když musíme do školy, a manžel nemá čas.

Martina: Do školy chodíme co nejmíň, jen když je to nutné – na semináře a na zkoušky. Jinak jsme doma s dětmi.

Nepropadáte někdy manželské ponorkové nemoci?

Martina: Nemáme možnost. Manžela skoro nevidím, buď je ve škole nebo v práci – nenecháme se přeci vydržovat od rodičů. Ale v tomhle prostředí jsme si určitě bližší.

Jste spokojené s úrovní svého bydlení?

Eva: Obě jsme tu prvním rokem, a když jsme se s rodinou nastěhovali, museli jsme tu upravit spoustu věcí. Hodně nám vadí, že v pokojích musíme nechat starý nábytek. I kdybychom si koupili nový, ten starý nemáme kam dát. Nemůžeme ho vyhodit, prodat ani dát někam do skladu.

Martina: Já tu například skladuju spoustu vybavení po minulých obyvatelích buňky. Ale co se týče velikosti místností, zatím nám to tu stačí. Myslím, že by nebylo těžké mít tady i dvě děti. Navíc tu můžeme, na rozdíl od ostatních studentů, bydlet i v létě.

Co by šlo vylepšit?

Martina: Určitě komunikace s ubytovací kanceláří. Jeden problém za všechny: na zadní vchod, kterým jediným se sem lze bez problému dostat s kočárkem (jinak jsou všude schody), tu mají jen asi dvanáct klíčů. Ještě se nám nepodařilo na nich vyprosit, aby je nechali přidělat.

Máte (kromě finančního) ještě jiný důvod proč tu bydlet?

Martina: Pouze finanční. Dřív jsme bydleli na koleji 17. listopadu, ta byla o něco dražší, ale taky tam měli menzu i lepší vybavení.

Eva: Na druhou stranu je tady skvělá parta lidí, klid a pohoda.


Ivana Svobodová

- ve spolupráci s čtrnáctideníkem Fleš


 Komentáře
5-.-0.2008 07: 1:1: (dexter)kolik maji manzelskych koleji..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.