Petr Svoboda • 9. května 2005

Časopis Živa udělil ceny za nejlepší články roku 2004

Živa, časopis pro biologickou práci, před nedávnem udělil ceny za nejlepší články roku. Už po deváté byla hlavním kritériem při výběru textů srozumitelnost, originalita a přidaná obrazová dokumentace. „Naším cílem je, aby vítězné články nebyly výsledkem eklektického sběru informací, které jsou dostupné, ale skutečnou tvůrčí činností,“ řekli iForu redaktoři časopisu.

Hlavní cenu, nesoucí jméno Jana Evangelisty Purkyně, který Živu roku 1853 založil, letos získali profesor Ivan Horáček společně s RNDr. Vojenem Ložkem za práci Ledová doba z pohledu zoologa. „Zajímavé na práci je, že přináší víceoborový a hlavně nový pohled na vývoj v dobách ledových a meziledových,“ vysvětlují redaktoři Živy své rozhodnutí.

Součástí soutěže Živy jsou i zvláštní ocenění, která letos získali profesor Oldřich Fejfar za

za seriál Nové doklady o vzniku ptáků (I.-IV) a Mgr. A. Magdalena Chumchalová, PhD. za seriál o vědecké ilustraci.

Jedním z hlavních cílů nejstaršího českého přírodovědeckého časopisu je i podpora mladých badatelů. Za tímto účelem dostávají autoři vítězných článku 10 000 Kč. V kategorii 25-30 let zvítězila Mgr. Alena Pazderová za text Vrabec domácí a jeho reakce na predátora a v kategorii do 25 let Ing. Markéta Drnáková za článek Sýc rousný - úspěšný druh imisních holin. Soutěž je pořádána každoročně a je otevřena odborné i laické veřejnosti.

Petr Svoboda




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.