10. května 2005

Pavlač 2005: „Válka pohlaví“


Ačkoli se Pavlač 2005 objeví na Fakultě sociálních věd po deváté, přesto slaví kulaté výročí! Pavlač se v letošním roce stala součástí dvou velikých událostí. První z nich, ta Pavlači bližší, a téměř srdeční, je kulaté – 15. výročí fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Festival, tradičně pořádaný studentkami a studenty žurnalistiky zaujal natolik, že se mu fakulta rozhodla udělit čestné místo.

Druhá událost se týká opět studentských veselic – Pavlač si pod svá ochranná křídla vzal celostátní Majáles, který probíhá ve všech velkých městech České republiky. Pavlač díky svému úsilí spadá do kategorie kreativních akcí. A proč?

Pavlač si klade za cíl dát slovo studentům i pedagogům vysokých škol, osobnostem kulturního světa i amatérským souborům z řad široké veřejnosti. Na půdě FSV se tak mohou spolu se studenty a pedagogy potkat i všichni ostatní, kteří už třeba mají studentské radovánky za sebou, a mohou tak znovu prožít to, co ke studentskému životu patří – hudební i divadelní vystoupení, diskuze s odborníky, známými osobnostmi i laiky, anebo si jen popovídat s přáteli u džbánku piva.

Pavlač nese název atria FSV UK, které má podobu pavlačí. K zážitku z festivalu tak patří i unikátní možnost sledovat celý kulturní a společenský rumraj z pavlačí.

Festivalové téma je každoročně obměňováno – letošním motivem celého festivalu je „Válka pohlaví“, které bude mimo jiné znázorňováno fotografickou výstavou, debatami, odbornými přednáškami a filmovými projekcemi.

Program Pavlače je pestrý, a měl by každému návštěvníkovi vyjít vstříc. Vystoupení hudebních souborů jsou prokládána oddychovým autorským čtením, přednáškou, debatou a filmovými projekcemi :


? Atrium – hudba a divadlo:

14.00 – 14.45 Proletáři všech zemí

15.00 – 15.45 Bad Tones

16.00 – 16.45 Sestry Steinovy

17.00 – 17.45 Lajky

18.30 – 19.15 Taliesyn

19.30 – 19.45 Divadlo Hana a Hana

20.15 – 21.00 Pod Černý Vrch

21.15 – 22.00 S’N’C

? Posluchárna 215:


14.30 videoklip „Naše škola“ studentů žurnalistiky

14.40 Písmák I.

15.30 Písmák II.

16.00 Písmák III.

16.30 Přednáška historie a současnost domu Ve Smečkách

17.00 Projekce filmu O čem sní ženy

18.00 debata s Olgou Sommerovou

19.45 debata s Milošem Čermákem (po skončení divadla)


? Divadelní soubory – Na Pavlač jsme pozvali tvůrce krátkého divadelního vystoupení na motivy dnes již kultovního komiksového stripu Hana a Hana. Po představení Pavlač navštíví i tvůrci komiksu. Vzhledem k předpokládané strhující debatě je připraven prostor pro otázky na autory i výstava ukázek jejich prací.

? http://www.hanahana.cz/

? Hudební soubory – Vedle známých kapel jsme dali prostor i těm méně známým, protože Pavlač považujeme také za možnost prezentovat mladé umělce.

? Filmové projekce – Po loňské úspěšné projekci filmů Igoa Chabna jsme oslovili Olgu Sommerovou, která promítne neméně úspěšný film O čem sní ženy. Následovat bude debata s režisérkou.

Po zahájení festivalu bude promítnut i „propagační“ videoklip „Naše škola“ studentů žurnalistiky. Nejde však zrovna o klasickou reklamu, neboť klip má náznaky divokého surrealismu.

? Přednášky a debaty – Odborného slova se ujala Saša Lienau na téma Historie a současnost „ženského“ domu Ve Smečkách č. 26. Dále proběhne zmíněná debata s Olgou Sommerovou, kterou povede vedoucí katedry žurnalistiky – docentka Barbora Osvaldová.

? Fotografická výstava – Studenti žurnalistiky vystavují v prostorách školy zpracované téma válka pohlaví. Vedle nich se prezentuje i komiks Hana a Hana autorů Miloše Čermáka a ???

? Autorské čtení – Prostor je dán všem kreativním jedincům, kteří mají chuť obecenstvu něco sdělit. Letošního autorského čtení se ujala skupina literárníjo serveru Písmák.


Vstupné dobrovolné!

Vzhledem k volnému vstupu je festival přístupný pro širokou veřejnost, která tuto možnost využívá. Relativně vysoká návštěvnost v minulých letech to potvrzuje.


O Pavlači všeobecně

Festival organizují výlučně studenti žurnalistiky FSV UK s podporou školy a pedagogů. Letošní již devátý ročník tak umožňuje studentům získat zkušenosti na poli produkce, organizace a především poznávat názory druhých a učit se prezentovat vlastní. Organizátoři předávají své zkušenosti nižším ročníkům, které se v následujících letech podílejí na přípravách dalších festivalů.


********************************************************************

Osobnosti roku 2005

? Filmy Olgy Sommerové

Ve svých dokumentech vytvořila portréty mnoha významných osobností české společnosti. V posledních letech se věnuje především ženské otázce – např. ve filmu Žena v ohrožení zmapovala několik osudů žen, postižených jednou z nejzákeřnějších chorob - rakovinou prsu. Velkou popularitu získala díky knihám O čem sní ženy, kde popsala osudy několika žen, které byly v partnerském vztahu utiskovány nebo dokonce týrány.

Za své filmy získala přes dvacet cen na domácích a zahraničních filmových festivalech.

? Miloš Čermák a jeho Hany

Hana a Hana

První komiks Hana a Hana vyšel v Reflexu v listopadu 2002. Od té doby rostla jeho popularita, minulý rok vyšel soubor komiksů knižně a hlavní aktérky dokonce obživly na divadelním jevišti.

? Saša Lienau

Jedna z vůdčích osobností ženského hnutí v ČR. Velkou část života prožila v Německu, do Čech se vrátila v polovině devadesátých let. Postupem času založila nadaci Profem, která podporuje ženské organizace, pořádá přednášky a lobuje za ženská práva.

**********************************************************

Historie Pavlače sahá až do roku 1996. Za tu dobu se na festivalu vystřídalo mnoho umělců z oblasti hudby, filmu či divadla. Představili se mj. začínající Matthew Ruppert – dnes člen známé hudební skupiny Monkey Business, proběhla diskuze s autorem komiksu Zelený Raoul Štěpánem Marešem, natáčel se tu diskusní pořad ČT Na Hraně a své filmy tu promítl mezi studenty populární režisér Igor Chaun.

Prostor tradičně dostávají i studenti vysokých škol – televizní práce z dílny žurnalistů a vystoupení studentů HAMU.

Tradicí se již stalo tematické zaměření – jednou tak návštěvníci zažili atmosféru kabaretu, jindy byla Pavlač v duchu popartu. Poslední ročník byl věnován oslavě profesionální armády a konce branné povinnosti.


2004

Loňský ročník festivalu byl u příležitosti posledních odvodů k vykonání povinné vojenské služby věnován loučení s touto donedávna nedílnou součástí života mladých lidí.



Kontakty:

Lenka Vrbová (hlavní pořadatel), tel. 721 442 761, darj@centrum.cz

Alena Oswaldová (propagace, finance), tel. 777019009, brunhilda@gmail.cz

Barbora Umancová (hudba, technické zázemí), tel. 777306532, barbucha.u@atlas.cz

Martin Brychta (divadlo), tel. 736712444, martin.brychta@seznam.cz

www: www.pavlac.cz

10.5.2005

FSV UK Praha, Smetanovo nábřeží 6

začátek 14.00





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.