25. května 2005

UK jako Oxford - zahajovací setkání Centra pro přenos poznatků a technologií

prorektor pro rozvoj UK Doc. Štech

Centrum pro přenos poznatků a technologií představilo projekt, díky němuž by se měla zlepšit spolupráce vědecké a podnikatelské komunity a přinést tak v důsledku Univerzitě více financí. „Jde nám hlavně o zprostředkování služeb, které jsme jako univerzita schopni vytvořit, externím zákazníkům,“ řekl manažer projektu RNDr. Ivan Dvořák.


Hlavním smyslem projektu je zastřešit vědecké aktivity Univerzity a pokusit se najít pro vhodné projekty partnery v podnikatelské sféře. „Je ve světě naprosto normální, že aplikace vědecké činnosti je nezanedbatelným zdrojem příjmů,“ řekl odpovědný řešitel prorektor pro rozvoj UK Doc. PhDr Stanislav Štech, CSc „jsme si však vědomi, že mentalita akademiků je rozdílná mentalitě podnikatelů a Centrum by v budoucnosti mělo napomoci k lepší v vzájemné komunikaci.“

Samotný projekt Centra pro přenos pozbnatků se nachází v první ze čtyř plánovaných etap. První etapa zahrne mapování pracovišť UK, mapování zájmu potenciálních partnerů, zkoumání právního prostředí, kde je hlavním problémem definice duševního vlastnictví, a následný výběr pilotních projektů. V následných třech etapách (poslední by měla skončit v dubnu 2007) se počítá s realizací pilotních projektů, jejichž výsledkem by mělo být zřízení moderně vybaveného celouniverzitního Centra pro přenos poznatků a technologií.

Do projektu se zatím přihlásilo pět fakult UK, které mají za úkol sehnat co nejvíce projektů s komerčním potenciálem a zajistit klíčové osoby, které jej budou mít na starosti. Podobné centrum dnes funguje na mnoha světových univerzitách - hlavní inspirací pro stávající projekt byl Oxford.


Pro více informací kontaktujte:

RNDr. Ivan Dvořák, CSc, ivan.dvorak@ila.cz , 608 70 22 23

RNDr. Radim Špaček , consulting@radimspacek.cz , 603 504 296

Koordinátor: J. Malát (odbor rozvoje)


Petr Svoboda







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.