13. června 2005

Na střeše fakulty se bude vyrábět sluneční energie

Ukázkovou spolupráci mezi akademickou a komerční sférou bude ve středu 15.6. prezentovat Matematickou fyzikální fakulta. Slavnostního zprovoznění systému na výrobu sluneční energie se zúčastní i rektor UK profesor Ivan Wilhelm a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Základní myšlenka projektu je jednoduchá. Firma Solartec, jediný výrobce slunečních článků v Česku, nainstalovala na střechu budovy MFF fotovoltaický systém, který je schopen dodat ročně do sítě 20 000 kWh, a fakulta jej využije k vědeckým účelům.

Výrobu elektřiny bude možné sledovat na nainstalované tabuli v hale fakulty, kde se permanentně zobrazují okamžité hodnoty vyráběné elektřiny a další vybrané parametry. Pomocí počítačů se pak všechna data ukládají k dalšímu zpracování a vyhodnocení.

Projekt fotovoltaických systémů nevyrůstá na zelené louce. 32 fotovoltaických systémů je nainstalováno ve 22 technických univerzitách nebo akademiích v deseti evropských zemích. Jednotlivé univerzity využívají vysledovaných dat z moderních slunečních článků a následně poskytnou partnerskému výrobci informace, které by měly vést ke snížení ceny článků a zvýšení jejich efektivity a účinnosti. Součástí slunečního projektu (PV Enlargement) je i výměna vědeckých výsledků mezi jednotlivými fakultami a jejich mezinárodní srovnání.

Instalaci fotovoltaického systému podpořilo Ministerstvo životného prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Jedním z cílů PV Enlargement je totiž i zvýšit veřejné povědomí o fotovoltaické solární elektřině a zviditelnit ji mezi širší veřejností - v souladu se snahami Evropské unie, aby se zvýšil podíl obnovitelných zdrojů energie v průmyslové výrobě.

Cíle projektu:

Demonstrace vysoce efektivních nebo velmi inovačních fotovoltaických technologií v evropských zemích pro zvýšení veřejného povědomí a zviditelnění fotovoltaické solární energie.

Transfer znalostí (know-how) fotovoltaických technologií mezi státy Evropské unie.

Mezi-evropská výměna vědeckých poznatků, zlepšování provedení a efektivity inovačních fotovoltaických technologií prostřednictvím vzájemně propojeného monitorování dat výkonu.


Očekávané výsledky:

Porovnání evropských konkurenčních inovačních technologií na větších instalacích.

Výměna znalostí z výzkumu mezi univerzitami a informace pro výrobce, jakým způsobem snížit cenu při výrobě fotovoltaických systémů.

Příspěvek k plnění strategie EU o obnovitelných zdrojích - propagace a rozšiřování fotovoltaických systémů.


Petr Svoboda

 Komentáře
6-.-0.2005 13: 2:0: (Pavel Daniel)Odkaz..
Zobrazit všePřidat komentář



Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.