(kol) • 29. června 2005

EGYPTOLOGICKÝ ÚSTAV FF UK POŘÁDÁ MEZINÁRODNÍ KONFERENCI

Od 27. do 30. června bude Český egyptologický ústav FF UK hostit v Praze mezinárodní konferenci nazvanou "Abúsír a Sakkára v roce 2005". Hlavním tématem budou vykopávky v oblasti Abúsíru, Sakkáry a Dahšúru, kde se nachází nejvíce pohřebních komplexů panovníků i nekrálovských hrobek. V této oblasti, ležící poblíž hlavního města Káhiry, se soustřeďuje práce mnoha egyptských i zahraničních výzkumných týmů, mezi nimiž zaujímá český tým prestižní postavení.

Pro výzkumné týmy představuje uspořádání konference nejlepší možnost, jak představit výsledky své práce nejen sobě navzájem, ale i široké veřejnosti. První mezinárodní konferenci, věnovanou oblasti Abúsíru a Sakkáry, uspořádal Český egyptologický ústav v roce 2000. Konference se setkala s velkým úspěchem, proto se jí čeští egyptologové rozhodli opakovat pravidelně každých pět let.

Letošní konference spojí dohromady archeology, egyptology a antropology z různých zemí. Své příspěvky zde přednesou například Dieter Arnold z Metropolitního umění v New Yorku, Christiane Zieglerová z Muzea Louvre v Paříži, Ludwig Morenz z Egyptologického ústavu v Lipsku a samozřejmě vedoucí Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze Miroslav Verner. Příspěvky budou v následujícím roce také publikovány ve sborníku.

(kol)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.