Ladislav Fikais • 30. června 2005

Eduroam na UK

Na podzim loňského roku se Univerzita Karlova v Praze zapojila do pilotního projektu eduroam. Cílem tohoto projektu je vybudování Autentizační a Autorizační Infrastruktury (AAI) a začlenění částí počítačových sítí připojených organizací pod tuto jednotnou AAI. Díky tomu je potom možné využívat výhod roamingu mezi připojenými organizacemi, podobně jako např. u mobilních telefonů.

Od 1. března 2005 je na UK v Praze v provozu několik sítí začleněných do projektu eduroam. Jedná se o sítě na rektorátě UK, filozofické fakultě, právnické fakultě a v areálu UK Jinonice. Většinou jde o bezdrátové sítě (WiFi 802.11b/g), ale jsou k dispozici i zásuvky RJ45 pro připojení starších počítačů bez podpory WiFi.

Pokud jste zaměstnancem nebo studentem UK a máte platný účet v doméně UVTUK nebo JINONICE, můžete si nastavit „heslo pro eduroam“ a poté se připojovat k sítím v rámci projektu eduroam nejen na UK, ale i např. na ČVUT FEL, VŠCHT, CESNETu, apod. Kompletní seznam přípojných míst na UK, informace o projektu eduroam, návody pro připojení a odkazy na další informační zdroje jsou k dispozici na adrese http://eduroam.cuni.cz. Obecnější informace o projektu eduroam a seznam participujících organizací je k dispozici na adrese http://www.eduroam.cz.

Ing. Ladislav Fikais, UVT UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.