(svo) • 11. září 2005

Ministryně Buzková představila plány pro vysoké školství

Ministryně školství představila na tiskové konferenci změny v rozpočtu ministerstva školství a dlouhodobý záměr pro vysoké školy na léta 2006-2010. „Naším cílem je do roku 2010 uspokojit veškerou poptávku po vysokých školách a to nárůstem počtu bakalářských programů. Jdeme tak stejným směrem jako vyspělá Evropa,“ řekla ministryně.

Zatímco počet bakalářských programů stoupne, vstup do magisterských bude i nadále výběrový. Předpoklad ministerstva školství je, že ve studiu bude pokračovat asi 50% absolventů bakalářských programů.

Dlouhodobá strategie počítá s větším přísunem financí do vysokého školství. „Chceme, aby výše výdajů dosáhla v roce 2008 objemu 1% hrubého domácího produktu a přiblížila se tak obvyklé evropské úrovni,“ prohlásila ministryně. Průměr výdajů na vysoké školství ve „staré“ evropské patnáctce (EU-15) činí 1-1,3% HDP. Nárůst financí se pozitivně dotkne i vědy a výzkumu. Ministerstvo se opakovaně hlásí k plnění tzv. Lisabonské strategie a hodlá podle strategie navýšit podíl vědy na státním rozpočtu rovněž na 1% HDP do roku 2010. „Nejde však jen o státní peníze. Budeme se snažit zvýšit i podíl soukromých zdrojů na výzkumu a to až na 2% HDP.“

Podle návrhu na letošní rok dostanou vysoké školy z rozpočtu MŠMT 22,5 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než v loňském roce. Ministerstvo rovněž předpokládá, že dalších až 4,5 miliardy by mohly vysoké školy čerpat z peněz určených na výzkum a vývoj.

(svo)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.