11. října 2005

Egyptologové z Česka i ciziny diskutovali v Praze

Na Rakouském kulturním fóru (5-7. října) se konalo sympozium s názvem Egypt a Rakousko II, které navázalo na loňský ročník této mezinárodní konference. V popředí zájmu bylo představení nových objevů českých a rakouských egyptologů pod vedením Dr.Hany Navrátilové z Českého egyptologického ústavu FF UK.

Sympozium Egypt a Rakousko II řeší novodobé dějiny vztahů a jejich kontext mezi Egyptem a rakouskou monarchií. V popředí zájmu je i fenomén tzv. egyptománie a egyptské umění včetně cestování, literatury a hudby. „Zájem o Orient a Egypt je předpokladem k tomu, aby se mohlo rozvíjet vědecké poznání těchto zemí. Vztah k Orientu je důležitým bodem evropské politiky i kultury,“ říká Dr. Hana Navrátilová.

O egyptsko-rakouských vztazích hovořili pedagogové a studenti z Vídeňské univerzity, zástupci Českého egyptologického ústavu a Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK, pracovnívi Filozofického ústavu Akademie věd ČR a badatelé z Rakouska či Slovinska.

Sympozium svou přednáškou zahájil Wolf Burkhard Oerter a rakouský egyptolog Chair Gottfried Hamernik, bývalý profesor Univerzity v Klagenfurtu, pátrající po osudech pozoruhodné sbírky Rytíře von Gödel-Lannoy, která obsahovala mimo jiné exponáty z pohřební výbavy velmože Merimoseho z dob egyptské Nové říše. Exponáty byly po jeho smrti roztroušeny po Evropě a jednotlivé části skončily v Náprstkově muzeu v Praze, Londýně a Oslu. „Kdyby se celý exponát objevil neporušený, vyvolal by senzaci. Takto ale jednotlivé fragmenty neprávem zapadnou,“ komentuje nález Dr.Navrátilová.

Na sympoziu vystoupili i Mgr.Adéla Macková a slovinský archeolog Dr.Tomislav Kajfež, jejichž ústředním zájmem je český cestovatel, sochař a sběratel afrického umění František Vladimír Foit. František Foit podnikl v roce 1931 společně s kamarádem a zoologem Dr. Baumem dobrodružnou cestu z Káhiry do Kapského města. Později se na stejné místo vrátil se svou manželkou Irenou a společně rozšiřovali kolekci etnografických a uměleckých předmětů. Jeho sbírky jsou dnes z velké části uloženy ve slovinském Valenji, kde zemřel. Do vlasti byl převezen až po smrti.

„Vítáme zájem veřejnosti a budeme rádi,když toto sympozium nebude jen akademickou záležitostí. Vždyť i téma je politicky aktuální, například v sobotu 1.10. otevřeli egypťané pro mezinárodní veřejnost Abúsír,“ doplňuje svou řeč Navrátilová. A naznačuje, že se pravděpodobně uskuteční i další ročníky sympozia.

LUCIE HORÁČKOVÁ





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.