27. října 2005

Volba kandidáta na rektora UK

Ve středu 26. 10. zvolili členové Akademického senátu UK na svém zasedání ve Vlasteneckém sále historické budovy Karolina Prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. jako kandidáta na funkci rektora na období od února 2006. Návrh na jmenování zvoleného kandidáta rektorem předloží předsednictvo senátu do sedmi dnů ode dne volby Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Ministr školství pak tento návrh předkládá prezidentovi republiky,který nového rektora oficiálně jmenuje. Podle zákona může být rektor potvrzen pouze dvakrát za sebou - jako tomu bylo v případě dosavadního rektora – prof. Ivana Wilhelma.

Volba kandidáta na rektora UK byla vyhlášena na zasedání AS UK 3. 6. 2005, návrhy na kandidáty bylo možné podávat do 26. 9. Ve středu 19. 10. proběhla prezentace všech tří kandidátů před Akademickým senátem a dalšími členy akademické obce.

V dnešním tajném hlasování volili členové AS UK ze tří kandidátů (v abecedním pořadí) – Prof. MUDr. Michala Anděla,CSc, Prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. a Prof. MUDr. Štěpána Svačiny,DrSc.,MBA. a ve třetím kole se pro zvolení Prof. Václava Hampla vyslovilo celkem 46 senátorů z 66 přítomných. Ke zvolení potřeboval kandidát nadpoloviční většinu hlasů z celkového počtu členů senátu (tzn. min. 36 ze 70 hlasů). V současnosti má AS UK 70 členů (34 studentů a 36 pedagogů). Volbu zajišťovala pětičlenná volební komise zvolená Akademickým senátem z řad jeho členů. Akademický senát UK je samosprávným zastupitelským akademickým orgánem, který vznikl po listopadové revoluci v roce 1989.

Prof. Václav Hampl bude v pořadí již 72. rektorem od rozdělení pražské univerzity na českou a německou v roce 1882.


Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Curriculum Vitae

(tisková zpráva)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.