17. listopadu 2005

Reakce na dokument "17. listopad 1939 je opředen mýty, říká historik Petr Koura"


Tato diskuze neobsahuje názory a informace, které by vyjadřovaly oficiální stanovisko Univerzity Karlovy v Praze a jejich zaměstnanců
  Katolické teologické fakulty nebyly výjimkou ( Vojtěch Novotný , 1-.-1.2005 )
 
Rád bych upozornil na skutečnost, že se pan Koura mýlí, když uvádí: "Původně byly uzavřeny a jednotkami SS obsazeny všechny české vysoké školy. Postupně však došlo k několika výjimkám. V redukované formě tak vyučovaly teologické fakulty..." - alespoň pokud má na mysli české katolické teologické fakulty, které existovaly ve svazku Karlovy university v Praze a Palackého university v Olomouci. Také ony byly uzavřeny na celou dobu války.
Arcibiskup pražský a arcibiskup olomoucký však založili - každý pro svou arcidiecézi - náhradní církevní učiliště, na nichž bylo možno sudovat teologii. Šlo v podstatě o diecézní seminář s bohosloveckým učilištěm, zřízený podle kanonického práva a registrovaný státem. Po válce bylo studium na učilištích v souladu s platnými předpisy uznáno jako platné pro obnovené bohoslovecké fakulty. Někteří studenti byli uvězněni nebo totálně nasazeni. Také několik profesorů bylo vězněno.
V rámci Německé university samozřejmě bohoslovecká fakulta existovala dále.

Vojtěch Novotný
odb. as. KTF UK
 
 
  Hnusny článek ( Alein , 5-.-0.2009 )
 
Z tohoto článku mám pocit, jako by autor tvrdil, že si ti studenti tu popravu zasloužili, jelikož mnoho z nich patřilo k nacionalistické české opozici. Ostatně nacionalisté byli snad všichni popravení studenti, krom jednoho, který byl židovského původu.A nebyli popraveni jen tak, patřili ke studenským vůdcům a vykonávali protiněmeckou činnost. Tento údaj v článku jaksi chybí, i když je zásadní.
 
 
  Re:Hnusny článek ( roman , 0-.-1.2011 )
 
Z těch devíti popravených byl jeden v organizaci "VLAJKA", která byla opozičně-nacionalistická.Z toho je jasné, že si článek nejdřív pořádně přečtu a poté napadám autora z toho, že hájí nacistické jednání vůči českému studenctvu.
 
 
  Na Moravě... ( tsk , 0-.-1.2009 )
 
"Zejména v létě 1939 se pak v Čechách stupňuje očekávání válečného konfliktu, od něhož si obyvatelé protektorátu slibují porážku Německa."
To je zajímavé, zřejmě na Moravě nic neočekávali - a to prý jsme jeden národ.
 
 
  nwm ( nwm , 1-.-0.2012 )
 
ujde to ale byla to hnusna doba
 
 
  Název: 
  Autor: 
  Email: 
  Text: 
  
Kontrolní otázka: Kolik je osm plus osm? (odpovězte číslicí)

 
   




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.