6. prosince 2005

Sudetská otázka a Josef Pekař v nových monografiích

V Karolinu představili v úterý svá nejnovější díla dva významní čeští historikové. Doc. Martin Kučera právě vydává monografii Rakouský občan Josef Pekař. PhDr. Václav Houžvička přichází s publikací Návraty sudetské otázky. Oba autory uvedl prorektor editor prof. Pavel Klener.

Martin Kučera rekonstruuje vývoj názorů a postojů Josefa Pekaře v průběhu let 1914–1918, tj. v době, která vyvrcholila vznikem samostatného Československa. Kniha představuje Josefa Pekaře nejen jako vynikajícího historika, ale i jako veřejně činnou osobnost. Na detailní analýze Pekařova prožitku Velké války pak ukazuje, jakými změnami procházela část české společnosti na cestě od prorakouského aktivismu k přijetí samostatného československého státu. Přílohu knihy tvoří vybrané dobové dokumenty. "Stojí za ní dvacet let práce, je to nicméně jen jedna vyřčená věta, další musí následovat," dodává ke knize Martin Kučera.

"Pevně doufám, že se kniha stane předmětem debaty, že bude brána jako jeden z názorů položených na stůl," říká o knize Návrat sudetské otázky Václav Houžvička. V publikaci popisuje vývoj česko-německých národnostních sporů od poloviny 19. století, přes vznik Republiky československé v roce 1918 až po počátek 21. století. Pozornost věnuje zejména tragickému konci vzájemného spolužití v letech 1938–1945 a následnému vývoji odlišné české a německé reflexe důvodů odsunu Němců po roce 1945 z území ČR v druhé polovině 20. století. Podrobný výklad pozic českých, německých i sudetoněmeckých konceptů je podán zevrubně a uceleně v mezinárodních a sociálně-ekonomických souvislostech 20. století.

(sach)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.