17. ledna 2006

Rok s diskusním Areopagem na KTF

Při nedávném předání řádu sv.Řehoře rektoru UK prof. Wilhelmovi byla Katolická teologická fakulta nazvána moderní a dynamickou vědeckou institucí. O oprávněnost tohoto lichotivého přívlastku se snaží (dle svých možností) již rok skupina studentů, pořádající na KTF veřejná diskusní setkání na nejrůznější témata.


Po letech tajemné uzavřenosti se začíná KTF opět počítat za nedílnou součást UK. Co ale vedlo k tomuto renomé uzavřenosti? Že by jím byla neochota církevního vedení dovolit laikům či lidem zvenčí polemizovat o věcech které mají nálepku dogmatické nedotkutelnosti?

V novém miléniu se snaha o žitou ekuménu spolu s otevřenou polemikou dostala i na KTF v podobě diskusního Areopagu. Již dva semestry tak probíhají setkání, která nehledají univerzální řešení, ale cesty a stanoviska k promýšlení otázek, jež se kolem nás vynořují. Základem diskusí jsou přednášky na dané téma a zárukou korektnosti následné diskuse jsou pozvaní hosté, kompetentní se k daným otázkám vyjadřovat. V uplynulém roce proběhlo sedm tématických Areopagů:


Sakrální prostor v našem nitru a v hmotném světě (host: prof. PhDr. Mojmír Horyna, CSc.)

Téma prvního setkání bylo zvoleno z podnětu ÚDKU a z diskuse vyplynul názor o nemožnosti absolutní profánnosti světa a neoddělitelné přítomnosti sakrálna ve všech dobách i kulturách. Vzhledem k roli církve jako největšího mecenáše umění v historii se mottem přednášky stal citát: „Umění je lež, skrze níž mluví pravda.“

K praktickým problémům plynoucím z mnohasetletého budování  jsme se pak dostali v setkání s názvem:

Restituce církevního majetku „výhra nebo dobrovolné břímě?“ (host: Mgr. Vladimír Kellnar)

Po vynikající přednášce šéfa Konzervátorského centra Pražského arcibiskupství se rozvinula diskuse, jejímž závěrem byla definice bolavého místa: „Církev si jako nositelka kultury vzala větší úkol, než jen hlásání evangelia“, z čehož vyplývá její dnešní postavení.

Modlitba a moderní psychoterapie (host: MUDr. Prokop Remeš)

Úspěšná diskuse, jejíž motto bylo: „Psychoterapie zvedla před sto lety perlu, kterou církev upustila“, se posléze živelně vymkla z mantinelů. Dostala se tak k nejchoulostivějšímu tématu katolické církve – celibátu a jeho podílu na osamělosti člověka. Průběh diskuse však ukázal, že toto není téma o kterém by se na půdě KTF dalo příliš diskutovat.

Křesťanství mezi náboženstvím a sekularitou (host: prof. PhDr. Dr. Tomáš Halík)

Sofistikovaný host i téma. Muž, který je pro své znalosti a vystupování zřejmě nejznámějším katolickým duchovním, nám pomohl nalézt kýžené resumé: „Vyvážený život ve světě sekularity i náboženství je možný, jen tehdy pokud je přestaneme cítit jako protiklady“.

Je potřeba dalšího církevního koncilu? (host: Dr. Jiří Kašný Th.D.)

Úloha laiků v církvi a ve světě (host: Ing. Aleš Opatrný, Th.D.)

Dvě diskuse, které nesplnily očekávání. Důvodem zřejmě byl fakt, že: „Touha lidí po chráněném prostředí, vede k pokřivenému pohledu na církev“. Plenární sněm zde však byl prezentován jeho generálním sekretářem jako milá sešlost bez zásadnějšího záměru a úloha laiků byla označena jako nevhodná k diskusi, neboť prý „laici dobře vědí co v církvi mohou“.

Rodina v moderním světě (host : PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš Ph.D.)

Přes nízkou účast šlo o jednu z nejlepších přednášek v rámci Areopagu, z níž bylo možno si odnést řadu námětů k sociologickým úvahám. Mottem bylo: „Člověk není evolučně adaptován na blahobyt a z toho vyplývá většina společenských problémů současné západní kultury.“

Šíře záběru a témata spojená se vztahem církve a společnosti vzbudily velmi vášnivé reakce, ale některé názory mnohdy zazněly pouze v kuloárech a jejich zastánci se neodvážili je prezentovat veřejně. Organizátoři však doufají, že tento nedostatek bude časem překonán, a plánují i nadále volit podobně angažovaná témata. Příštím cílem Areopagu je, spojit organizační snažení i s ostatními teologickými fakultami UK, neboť právě nedostatek komunikace o důležitých otázkách, vytváří dojem uzavřenosti, kterým se žádná moderní vědecká instituce nemá vyznačovat.

Aktuální program je možno zjistit na www.ktf.cuni.cz > Aktivity > Areopag.

Ivan Minář





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.