24. ledna 2006

Jaderní fyzici si spolu s premiérem připomněli 50 let mezinárodního institutu

Ve spojeném institutu pro jaderný výzkum v ruském městě Dubna pracují desítky českých špičkových fyziků. Institut, považovaný spolu s vyhlášeným švýcarským výzkumným centrem CERN za přední evropské pracoviště svého druhu, si právě v těchto dnech připomíná 50 let existence. V Karolinu proběhlo první ze slavnostních setkání, která při této příležitosti zástupci institutu organizují. Měla by se uskutečnit ve všech devatenácti zemích, které se na financování dubenského pracoviště podílejí. Kromě České republiky je to například Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Rusko a řada asijských zemí.

"Z pohledu univerzity nepředstavuje 50 let příliš dlouhé období, z pohledu jaderné fyziky je to ovšem období zcela zásadní," řekl v Karolinu rektor UK prof. Ivan Wilhelm. Podle rektora byly již v současnosti překonány existenciální problémy, které institut musel řešit po rozpadu sovětškého bloku na začátku devadesátých let. Předmětem současného zkoumání je v Dubně řada otázek z oblasti radiobiologie, lékařské fyziky, a získávání energie. Mezi velké úspěchy institutu se řadí například objev 105. prvku periodické soustavy, nazvaného po něm "dubnium", či vývoj jemných filtrů pro farmaceutický průmysl. Zakázky v moderních technologiích, využívajících výsledků práce dubenského institutu, dosahují podle jeho zástupců ročně hodnoty půl milionu dolarů.


O vztahu České republiky k dubenskému institutu jednala před časem vládní mezirezortní komise. Nakonec upřednostnila plné členství a přímou finanční spoluúčast státu na místním výzkumu před maďarským příkladem, kde přistoupili k volnější formě dvoustranné smluvní spolupráce. "Toto stanovisko komise jsme akceptovali a Česká republika tak i nadále zůstane plnohodnotným členem," řekl český premiér Jiří Paroubek, který se slavnostního setkání v Karolinu rovněž účastnil.


K začátku letošní roku nastoupil do funkce ředitele dubenského ústavu ruský fyzik prof. Alexander N. Sissakjan. Z rukou rektora UK při pražské návštěvě převzal jako vrcholný představitel institutu zlatou pamětní medaili jako ocenění spolupráce univerzity a institutu. UK s vědci v městečku u Moskvy spolupracuje po celou dobu jejich padesátiletého působení. (sach)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.