30. ledna 2006

Na MFF inaugurovalii „Posluchárnu Václava Dolejška“

"Posluchárna Václava Dolejška" byla inaugurována v budově Fyzikálního ústavu, Ke Karlovu 5. Při této příležitosti byla odhalena a představena výzdoba posluchárny připomínající hlavní úseky života a vědecké dráhy Václava Dolejška (1895-1945), jednoho z předních představitelů české meziválečné fyziky, který významně přispěl i k začlenění české fyziky do světového kontextu.

V rámci ceremociálu MFF představila i publikaci Fyzik Václav Dolejšek (1895 - 1945)vydanou Matematicko-fyzikální fakultou v roce 2005 u příležitosti Světového roku fyziky a životních jubileí V. Dolejška. Publikace představuje osobnost a dílo V. Dolejška na základě archivních dokumentů, historických statí a vzpomínek pamětníků. Je doplněna bohatými obrazovými přílohami a anglickým souhrnem.

Seznamuje se základními biografickými daty V. Dolejška, jeho vědeckou činností a prací jeho žáků v oblasti rentgenové spektroskopie, dokládá význam jeho spolupráce a osobního přátelství s profesorem J. Heyrovským, jimi iniciované bohaté mezinárodní vědecké kontakty a založení Fyzikálního výzkumu Škodových závodů jako prvního československého dělného propojení základního výzkumu s praxí.Dokumentuje rovněž účast V. Dolejška v protifašistickém odboji, jeho zatčení gestapem, věznění v Malé pevnosti Terezín, kde krátce před koncem druhé světové války zemřel.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.