5. dubna 2006

Do Karolina dorazí výstava o Samuelu Beckettovi

Samuel Beckett (1906-1989), irský dramatik a prozaik a nositel Nobelovy ceny za literaturu by se 13. dubna dožil sta let. Spisovatel, který svou hrou Čekání na Godota způsobil doslova převrat na poli moderního divadla, a románovou trilogií Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný položil a zároveň i otřásl základy postmoderní prózy, ve svém díle proslulým způsobem zachytil existenciální krizi soudobého člověka a odhalil až na kost samotné hranice umění. Pro Becketta byl ovšem stejně příznačný i nezaměnitelný černý humor.

Ačkoli Beckettova dramata a prozaické texty vehementně popírají, že by snad člověk mohl zjistit, kde je jeho místo ve světě, a jakkoli ovlivnit okolní dění, spisovatel sám se po celý život v tomto dění angažoval: za druhé světové války byl aktivním účastníkem francouzského protifašistického odboje a za dob Studené války poté soustavně podporoval disidenty ve východní Evropě. V roce 1982 napsal pro tehdy uvězněného Václava Havla hru Katastrofa; toto drama bylo inscenováno na Avignonském divadelním festivalu, oba spisovatelé spolu později korespondovali a Havel vyjádřil svůj dík mimo jiné i tím, že Beckettovi věnoval svou hru Chyba.

Velvyslanectví Irska ve spolupráci s Kabinetem irských studií FFUK k tomuto významnému výročí pořádá výstavu o Beckettově životě a díle. Tuto putovní výstavu iniciovala irská vláda; na své pouti evropskými městy se výstava zastaví v pražském Karolinu od 10. do 19. dubna.

Otevírací doba výstavy: všední dny od 10 do 18 hod. Vstup volný. Adresa: Univerzita Karlova – Karolinum, Ovocný trh 3-5, Praha 1.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.