5. dubna 2006

Výjezdní zasedání Právnické fakulty UK v Praze

Ve dnech 31. 3. a 1. 4. t.r. se konalo v Harrachově výjezdní zasedání kolegia děkana, vedoucích kateder a ústavů a členů akademického senátu Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Jednání zahájil a po celou dobu zasedání řídil děkan fakulty  prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc.

První den bylo jednání zaměřeno především na otázky související s kreditním systémem, který má být na fakultě uplatněn počínaje prvním ročníkem akademického roku 2006/2007 a který již byl zaveden nebo o jehož zavedení se diskutuje na většině právnických fakult v členských zemích Evropské unie i mimo ni. Podkladem pro diskusi byl materiál „Kreditní systém“, který – po zevrubném a opakovaném projednávání v akademických orgánech fakulty – zpracoval v návaznosti na novelu Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy  proděkan pro koncepci studia prof. JUDr. Jan Kuklík, DrSc. Součástí těchto změn je i určitá úprava studijního plánu, která zvýrazňuje výuku platného práva ve 2. ročníku.

Druhý den nejprve tajemník fakulty informoval o stavu přípravy rekonstrukce elektroinstalace fakulty, která má být zahájena v polovině června t.r.

Dále se jednání zaměřilo na problematiku děleného studijního programu, obsáhle byly diskutovány důvody pro i proti jeho zavedení. Několik diskutujících upozornilo na nezájem praxe o absolventy bakalářského studijního programu v oboru právo, který vyplývá hlavně z toho, že pro klasická právnická povolání je vyžadováno absolvování magisterského programu. Dále se pozornost zaměřila na kombinovanou formu studia, jejíž zavedení by jistě přispělo i k vyřešení části problémů studentů, kteří během studia již pracují, začali studovat ve vyšším věku atd. Diskutována byla i otázka profesně orientovaných bakalářských programů, které jsou však – především na počátku – finančně dosti náročné a jsou efektivní až při určitém vyšším počtu studentů a po uskutečnění více ročníků. Teze k diskusi připravil prof. Kuklík.

Diskuse se dále zaměřila na otázky doktorského studijního programu, úvodní slovo pronesl proděkan doc. JUDr. Josef Salač, Ph.D. Byl zdůrazněn význam této formy studia a zájem fakulty na zvýšení počtu studentů studujících prezenční formou.

Posuzovány  byly dále otázky relace přednášek, seminářů a cvičení, rozvíjení interaktivních forem výuky,  a také koncepce státních souborných zkoušek, zejména event. rozdělení třetí státní zkoušky na část soukromoprávní a veřejnoprávní.

Ke všem projednávaným otázkám byla bohatá diskuse, do které se zapojovali jak učitelé  fakulty, tak i studenti – členové akademického senátu.

Výjezdní zasedání bylo jeho účastníky vysoce oceňováno nejen po stránce organizační, ale zejména obsahové. Nepochybně přispělo k vyjasnění názorů na řadu závažných otázek, které bude fakulta v nejbližší době řešit.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.