10. dubna 2006

Debatní klání má své vítěze

Allen & Overy Prague Debate tournament 2006

Čtvrtý ročník mezinárodního debatního turnaje Allen & Overy Prague Debate Tournament 2006, pořádaný Debatním klubem studentů a přátel Univerzity Karlovy (DK UK) ve dnech 7. až 9. dubna, má své vítěze. Ve slavnostním finále v neděli 9. dubna, které se uskutečnilo v Jednacím sále Senátu PČR, se jimi stali debatéři DK UK Matěj Pilát a Filip Popovič z teamu Interdisciplinary debaters. Další člen pražského klubu Marek Leško dosáhl na trofej za nejlepšího řečníka turnaje.

Ve finále se utkaly čtyři týmy vysokoškolských studentů. Kromě vítězného týmu se vrcholného klání zúčastnily další dva týmy Debatního klubu studentů a přátel Univerzity Karlovy, tuto trojici pak doplnil rumunský tým Lelea Marie. Pozvání na finále přijali hosté Eliška Hašková-Coolidge, senátorka Alena Venhodová a děkan Právnické fakulty UK prof.Aleš Gerloch. Tématem,  kterým se týmy v nejočekávanějším střetnutí zabývaly, se stala otázka, zda by měla vláda více chránit soukromí svých občanů.

Letošního ročníku debatního turnaje se zúčastnilo 20 týmů z 10 evropských zemí od Německa přes Pobaltské země a Rumunska až po Rusko. V prvních dvou dnech se kvalifikační kola soutěže odehrávala na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Debaty byly vedeny v tzv. britském parlamentním formátu, který je modelovaný podle procedurálních pravidel schůzí britské Dolní sněmovny. V řečnění se střídají „vládní“ a „opoziční“strana, mluvčí mají příležitost přerušovat protivníkovo vystoupení faktickými poznámkami. Vítězem klání se stává ta strana, které se v konfrontaci s argumenty protistrany podaří podle pravidel dané téma obhájit.

Více informací o soutěži a debatováni vůbec najdete na webových stránkách DK UK: ZDE

Titulní foto převzato z: http://dkuk.wz.cz/






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.