18. dubna 2006

Pořad ČT Planeta věda o povodních a krajině s odborníky z PřF UK

Aktuální díl pořadu České televize Planeta Věda, který je věnovaný problematice povodní a krajiny, prezentuje výsledky výzkumu odborníků z Katedry fyzické geografie a geoekologie PřF UK. Pořad je zaměřen na vliv antropogenních změn v krajině na průběh a následky extrémních povodní a na moderní přístupy k integrované protipovodňové ochraně území ČR.



Prezentované přístupy a příklady jsou vztaženy k současným i minulým extrémním povodňovým událostem, na které je zaměřen výzkum, realizovaný na půdě Katedry fyzické geografie a geoekologie PřF UK. Konkrétně jde o projekt Dlouhodobé změny poříčních ekosystémů v nivách toků postižených extrémními záplavami, zabývající se mechanismem vzniku extrémních povodní, jejich průběhem a následky v krajině, míru ovlivnění těchto extrémů antropogenními zásahy do toků, údolní nivy i plochy povodí a možnostmi efektivní protipovodňové ochrany s využitím přirozené retenční schopnosti krajiny.


Výzkumný tým projektu představuje celkem 20 odborníků z řad pracovníků Katedry fyzické geografie a geoekologie PřF UK, specialistů ze spolupracujících institucí (ČHMÚ, VÚV, JčU, ÚSMH AV ČR) a doktorandů.


Problematiku povodní a změn v krajině v pořadu prezentují RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D., který je řešitelem uvedeného projektu a zároveň průvodce pořadem, dále Doc. RNDr. Bohumír Janský, CSc., vedoucí katedry a RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D.


Pořad Planeta věda, věnovaný problematice povodní a krajině, je vysílán na programu ČT 24 v neděli 16.4.2006 v 18:05 a ve čtvrtek 20.4.2006 na programu ČT2 od 18:25. Pořad je rovněž k dispozici on-line na portálu České televize na adrese: http://www.ct24.cz/porady/planeta_veda/

RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D.

Katedra fyzické geografie a geoekologie PřF UK v Praze




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.