5. května 2006

EUA:Univerzity budou možná schopny čerpat méně peněz na vědu z EU

Praha 5. května (ČTK) - Vysoké školy z nových členských států Evropské unie budou mít možná horší přístup k penězům z evropského rozpočtu určených na vědu. ČTK to řekl zástupce generální tajemnice Evropské asociace univerzit (EUA) John Smith. Spolu se zástupci českých i zahraničních univerzit dnes v Praze diskutoval o novém evropském rámcovém programu.

Na vědu a výzkum chce Evropská unie v příštích sedmi letech vynaložit zhruba 54,2 miliardy eur. Je to méně, než byl původní návrh Evropské komise, ale zhruba o 60 procent více než v letech 2000 až 2006.

V minulém období mohly univerzity díky projektům z těchto peněz plně uhradit všechny přímé náklady na výzkum a získat ještě dalších dvacet procent na pokrytí těch nepřímých. Nyní podle návrhu získají jen tři čtvrtiny přímých nákladů. "Bude to těžké zejména pro univerzity z nových členských států, které nemají dostatek zkušeností s různými alternativními modely financování," řekl Smith. Proto asociace usiluje o to, aby vysoké školy měly možnost po přechodné období čerpat až 60 procent na náhrady nepřímých výdajů, jako je například budování infrastruktury laboratoří nebo provoz budov, ve kterých fungují.

Podle rektora Karlovy univerzity budou mít vysoké školy nových evropských zemí také problém se zapojením průmyslových podniků do svých výzkumů. EU totiž klade na zavedení nových poznatků do praxe velký důraz. "S vkladem soukromé sféry do výzkumu je u nás stále ještě problém. A velké zahraniční firmy raději investují do vědy v zemích, kde sídlí," řekl. Ze současného rámcového programu se českým univerzitám podařilo získat podle Vladimíra Albrechta z Akademie věd zhruba 22 milionů eur (623 milionů korun).

Smith soudí, že pokud se nepodaří tuto změnu prosadit, účast univerzit z nových členských států na rámcovém programu bude velice nízká. "Univerzity ze starých členských zemí mají už s financováním svých výzkumných projektů větší zkušenosti, dokážou také lépe vypočítat peníze spojené s přímými náklady," uvedl. Novou formu financování je podle něj třeba ještě promyslet tak, aby systém nebyl pro nové země odrazující.

Evropská asociace univerzit sdružuje více než 750 vysokých škol. Jejich cílem je prohloubit vzájemnou komunikaci a hájit jejich zájmy v Evropské unii. Sedmý rámcový program musí být ještě schválen na mezivládní úrovni. Vyslovit se k němu musí i Evropský parlament. Spuštěn bude od ledna příštího roku.

David Grossmann mal kš

EUA Newsletter 9/2006




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.