29. května 2006

Přístupnost budov Univerzity Karlovy

Odstranit všechny bariéry a umožnit bezbariérový přístup handicapovaným lidem do všech prostor Univerzity Karlovy by bylo jistě velmi žádoucí. Bohužel je to záležitost nereálná – pracoviště Univerzity jsou umístěna ve více než sto objektech, mnohdy velmi starých a památkově chráněných. Jejich úplné bezbariérové zpřístupnění často není technicky vůbec možné. V případě, že rekonstrukce připadá v úvahu, stávají se limitujícím faktorem finanční prostředky. Přesto se Univerzita snaží postupně zpřístupňovat ty objekty, kde je to možné, a optimalizovat tak podmínky studia studentů se speciálními potřebami.

Protože nebyl k dispozici žádný přehled toho, které budovy jsou přístupné (a jak), byli v průběhu uplynulých dvou let osloveni přímo handicapovaní studenti s prosbou o zmapování budov, kde se nejvíce pohybují, a o předání postřehů a nápadů. Díky nim (a také jejich přátelům) se podařilo vytvořit alespoň základní přehled o fakultách, na nichž studuje nejvíce imobilních studentů, a o některých kolejích a menzách. Tyto přehledy jsou průběžně aktualizovány a cílem je rovněž zmapovat další budovy.

Na jaře 2005 byla navázána spolupráce s Fakultou architektury ČVUT v Praze, a do „mapování“ budov UK se zapojili i studenti architektury.

Podrobní informace o přístupnosti budov: ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.