29. května 2006

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK


Hlavním cílem činnosti centra je vytváření podmínek pro realizaci pohybových aktivit studentů i dospělých se speciálními potřebami.

Již mnohokrát jsme si ověřili, že pohybové aktivity pomáhají zdravotně postiženým k integraci do společnosti a umožňují jim prožití plnohodnotného života. Pohybové aktivity v přírodním prostředí - jachting, kanoistika, plavání či lyžování umožňují postiženým pohyb na zdravém vzduchu. Pomocí jednoduchého technického zařízení se mohou vyrovnat zdravým a se zdravými mohou potom prožívat radosti, které jsou s těmito sporty spojené.

V naší činnosti se soustřeďujeme především na zdravotně postižené – začátečníky, pro které vytváříme metodické postupy k osvojení základních pohybových dovedností. Pro jednotlivé sporty vychováváme instruktory a doprovázející specializované podle druhu postižení. Sportovní aktivity s postiženými vyžadují vysokou odbornost instruktorů a individuální přístup ke každému jednotlivci.

Během naší činnosti jsme se soustředili na tyto oblasti:

?Praktickou sportovní činnost na akcích, kurzech a jednotlivých lekcích.

?Poradenskou činnost v oblasti metodické, výukové a technické (speciální pomůcky pro jednotlivé sporty a druhy postižení).

?Činnost publikační a popularizační.

První rok naší činnosti proběhlo celkem 20 vícedenních kurzů – lyžování, jachtingu a kanoistiky, kterých se zúčastnilo cca 100 zdravotně postižených s různými typy postižení, především studentů FTVS st. oboru TPvZP. Většinu kurzů a akcí zajišťoval dr. Jan Hruša. Doprovod, instruktory a traséry prováděli hlavně studenti FTVS studijního oboru Tělesná a pracovní výchova zdravotně postižených a celkem se jich podílelo na této činnosti cca 250.

Plavání a kanoistika probíhaly  formou hodinových lekcí. Nejrozsáhlejší byl plavecký výcvik v Tyršově domě pod vedením dr. Kovařovice. Proběhlo celkem 72 výukových lekcí vždy s 10-15 zrakově postiženými začátečníky i pokročilými.

V současnosti dokončujeme práce na vybavení loděnice Regata v Praze - Podolí, kde provozujeme kanoistiku, cyklistiku, stolní tenis a od zimního semestru bude probíhat kondiční posilování. Každý čtvrtek odpoledne bude probíhat sportovní setkání spojené s diskusemi na vybrané odborné téma pohybových aktivit zdravotně postižených.

Realizační tým

PaedDr. Jan Hruša, CSc., katedra sportů v přírodě UK FTVS

Mgr. Zdeněk Doležal, katedra tělesné výchovy UK PřF

PaedDr. Karel Kovařovic, katedra plaveckých sportů UK FTVS

PaedDr. Jiří Šafránek, katedra sportů v přírodě UK FTVS

Doc. PaedDr. Tomáš Doležal, CSc., katedra sportů v přírodě UK FTVS 

Mgr. Světlana Hrušová

Mgr. Helena Rounová, Kancelář pro studenty se speciálními potřebami, IPC UK   

Viktor Zapletal, student UK  FTVS

Mgr. Rostislav Čichoň, student UK FTVS


Podrobné informace, kontakty aj.: ZDE

Fotogalerie Centra sportovních aktivit: ZDE




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.