16. června 2006

Usnesení 86. zasedání Pléna České konference rektorů

Praha, 15. -16. 6. 2006

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 86. zasedání následující usnesení:

1. Plénum ČKR zvolilo Předsednictvo ČKR v tomto složení:

Předseda

Petr Sáha, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Místopředsedové

Václav Cejpek, rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně

Petr Fiala, rektor Masarykovy univerzity

Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy v Praze

Jan Hron, rektor České zemědělské univerzity v Praze

František Jirásek, rektor Bankovního institutu vysoké školy, a.s.

2. ČKR hodnotila u příležitosti zakončení funkčního období současné vlády výsledky reformy vysokého školství zahájené v roce 2004 a konstatuje:

  • harmonizaci dlouhodobých záměrů jednotlivých vysokých škol zaměřených především na kvalitu, autonomii a zodpovědnost vůči daňovým poplatníkům, orientaci na výstupy a další reformní prvky s evropským trendy v oblasti vysokých škol;

  • zvýšení výdajů státního rozpočtu na oblast vysokých škol z 18 miliard Kč v roce 2002 na 27 miliard Kč v roce 2006, tedy o 50 %;

  • zvýšení počtu vysokoškoláků z 270 000 na téměř 300 000 v roce 2006;

  • zvýšení výdajů na výzkum a vývoj na vysokých školách na 5 miliard Kč, což představuje přibližně 28 % státních výdajů na výzkum a vývoj.

ČKR v této souvislosti vyslovuje poděkování ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Petře Buzkové a jejímu náměstkovi Petru Kolářovi za významný podíl na uvedených výsledcích a na zlepšení podmínek pro rozvoj vysokého školství. 

3. ČKR očekává, že nová vláda bude pokračovat v podpoře reformních kroků, které posílí konkurenceschopnost našich vysokých škol v evropském a světovém měřítku a tím i prosperitu České republiky. Zejména důležité je dodržení již schválených nárůstů výdajů na vysoké školství v letech 2007 a 2008 ve výši alespoň 3,5 miliardy Kč ročně.

4. ČKR zdůrazňuje nutnost urychleného schválení Národního strategického referenčního rámce na úrovni vlády, aby bylo možné odpovědně připravit čerpání peněz z evropských fondů určených na vzdělání pro konkurenceschopnost a dále na výzkum a vývoj pro inovace.

5. ČKR podporuje zavedení státních maturit a přepokládá, že tato zkouška může nahradit část přijímacího řízení v těch studijních programech, kde výsledky této maturity vhodně vyjadřují studijní předpoklady uchazečů.

V Praze dne 16. června 2006

Za Českou konferenci rektorů

Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.

předseda




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.