23. listopadu 2006

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK slaví druhé výročí

Centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK vzniklo v rámci změn Organizačního řádu RUK a jeho zřízení bylo projednáno Kolegiem rektora dne 17. května 2004. Dne 14.10.2004 se uskutečnilo  slavnostní otevření v loděnici Regata v Praze Podolí

pod patronací paní prorektorky prof.RNDr.Evy Kvasničkové,CSc.,děkana UK FTVS prof.ing.Václava Bunce,CSc. a děkana UK Př.f. prof.RNDr.Pavla Kováře,CSc.

Vytvořením tohoto zařízení vzniklo také vzdělávací centrum vědecké a odborné činnosti studentů pregraduálního i postgraduálního studia.

Hlavním důvodem proč jsme centrum založili bylo - usnadnit  integraci zdravotně postiženým do společnosti.

Již před mnoha lety jsme si uvědomili co znamená pro postižené sport, při kterém se mohou vyrovnat zdravým a mohou prožívat radost z pohybu.

Sport zdravotně postižených nemůže kopírovat sport zdravých. Ze zdravých sportovců se rekrutují funkcionáři,trenéři i manažeři. U zdravotně postižených to není možné,potřebují pomoc zdravých- tzn.doprovody,instruktory a asistenty.

Dne 12.10.2006  jsme připravili s týmem spolupracovníků u příležitosti druhého výročí  slavnostního otevření Centra sportovních aktivit zdravotně postižených studentů UK - sportovní odpoledne pro zdravotně postižené.

V první části programu proběhla schůzka kontaktních osob z jednotlivých fakult UK.Ve druhé části potom sportovní odpoledne pro postižené studenty a organizace,které s těmito lidmi pracují / Paraple,Jedličkův ústav,škola Jaroslava Ježka apod./.

Schůzku kontaktních osob řídil prorektor Doc.PhDr.Michal Šobr,CSc.a vedoucí IPC UK PhDr.Hana Urychová celkem se zúčastnilo 15 zástupců jednotlivých fakult a další pracovníci UK.

Ve druhé části schůzky byli přítomní seznámeni s konkrétní činností našeho centra v loděnici Regata.

Na závěr byly předneseny a prezentovány dvě přednášky : Windsurfing nevidomých - výběr vhodného náčiní, metodika a výcvik začátečníků/Dr.Jan Hruša/ a Plavání zrakově postižených /Dr.Karel Kovařovic/ .K oběma přednáškám proběhla obsáhlá diskuze.

Sportovního odpoledne se zúčastnilo celkem 43 postižených,doprovodů a hostů.Nejaktivnější byla skupina nevidomých a slabozrakých chlapců ze speciální školy Jaroslava Ježka.Vyzkoušeli si všechny pomůcky a paradoxně největší zájem měli o jízdu na handbiku vyrobeném pro vozíčkáře, na kterém byli spokojení a cítili se bezpečně .Úspěšnost celé akce byla podtržena krásným a teplým počasím.


Dr.Jan Hruša,

vedoucí centra




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.