8. prosince 2006

První lékařská fakulta UK plánuje jednotný systém e-learningu

Praha 7. prosince (ČTK) - Pražská první lékařská fakulta Univerzity Karlovy chce v budoucnu společně s dalšími lékařskými fakultami v České republice vytvořit jednotný systém e-learningové výuky, tedy elektronického vzdělávání. Výhodou bude konkurence při zpracování studijní látky, student si bude moci vybrat kvalitnější materiály, řekl dnes na tiskové konferenci vedoucí oddělení výpočetní techniky fakulty Čestmír Štuka.

E-learningové metody výuky používala už v minulých letech jednotlivá pracoviště, v letošním akademickém roce na ně přechází celá fakulta. "Zapojili jsme všechny pedagogy. Museli jsme najít software, ve kterém jsou schopni vytvářet výukové pomůcky a e-learningové kurzy i ti, co nejsou příliš zběhlí v oblasti informačních a komunikačních technologií," řekl Stanislav Štípek, proděkan pro studijní záležitosti. Počítá s tím, že kvalita jednotlivých kurzů bude v budoucnu stoupat.

Metoda má podle zástupců školy pro výuku medicíny hned několik výhod. Kvůli převedení přednášek na internet, kde si může student snadno a kdykoli osvojit teoretické znalosti, zbude ve škole pedagogům více času na praxi. "Student, který jde například na stáž, si může těsně před tím na internetu osvěžit znalosti ze starších přednášek, zhlédnout na videu operace, projít si anatomický atlas. Myslím, že bude lépe připraven, než kdyby prolistoval pár kapitol z několika knih," popisuje využití e-learningových kurzů Štípek.

Podle tvůrců je výhodou této metody vysoký stupeň zapojení studenta. Na portálu nalezne nejen přednášky formou textu, zvukového doprovodu, animací a videa, ale také složité simulační hry, na kterých si může vyzkoušet například mechanismus stahu svalu nebo činnost různých orgánů. "Výhodou je, že si díky hrám prověří i různé kritické situace, které na pacientovi testovat nelze," tvrdí Michal Andrlík z Ústavu patologické fyziologie fakulty.

Podle tvůrců bude mít přínos i pro učitele. Vzhledem k tomu, že je většina kurzů doplněna testy nebo anketami, snadno zjistí, čemu studenti rozumí a co je s nimi na seminářích nebo při konzultacích ještě nutné probrat. Výsledky testů lze vyčíst z jednoduchých grafů, podle kterých také pedagog pozná, že například špatně formuloval otázku, protože ji skoro nikdo nedokázal zodpovědět. Vidí také, jak často se jednotliví studenti kurzům věnují. Oproti klasickým skriptům je snadná také aktualizace materiálů.

Když některá pracoviště s metodou před časem začínala, měli pracovníci z oddělení výpočetní techniky obavy, zda budou mít všichni studenti přístup k internetu. Podle nich ale nenastal žádný problém a o výukou touto formou je zájem. Ten, kdo nemá připojení k internetu doma nebo na koleji, může využít školní počítačovou učebnu nebo WiFi síť, ta by měla být v budoucnu pro studenty dostupná i na pracovištích v nemocnicích.

K jednoduchým materiálům, u kterých je vyřešená otázka autorských práv, bude mít přístup i veřejnost, ke speciálním kurzům se dostanou zase studenti z lékařských fakult Masarykovy univerzity v Brně a Univerzity Palackého v Olomouci. V budoucnu by mohl mít každý student lékařství v České republice přístup k výukovým materiálům jiných lékařských fakult, plánují odborníci.

pap mkv




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.