2. ledna 2007

Lékařská fakulta v Plzni zorganizovala konferenci studentských vědeckých prací s mezinárodní účastí

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni organizovala v r. 2006 Celostátní konferenci studentských vědeckých prací s mezinárodní účastí. Oddělení vědy, výchovy a zahraničních styků přijalo celkem 45 abstraktů studentských vědeckých prací z lékařských fakult České i Slovenské republiky.

Dne 16. listopadu 2006 proběhla celostátní konference v Šafránkově pavilonu plzeňské lékařské fakulty. Přijaté práce byly tematicky rozděleny do dvou oborových sekcí. Sekci teoretických, preklinických oborů lékařských fakult a sekci oborů klinických. Prezentace v sekcích byly rozděleny do tématických přednáškových bloků.

Dopolední program konference tvořily dva přednáškové bloky, ve kterých zaznělo celkem 20 prací teoretických a preklinických oborů. Po občerstvení účastníků a přestávce na oběd pokračoval odpolední program tematikou klinických oborů. Byl rozdělen do tří bloků, ve kterých bylo předneseno celkem 25 prací.

Každý blok přednášek řídilo předsednictvo, tvořené dvěma až třemi akademickými pedagogy lékařských fakult s dlouholetými zkušenostmi v příslušném oboru. V každém přednáškovém bloku členové předsednictva vybrali tři nejkvalitnější práce.

V prvém bloku teoretických prací byla prvým místem oceněna práce „Mechanismy inhibičních účinků zinku na lidských buňkách kolorektálního karcinomu in vitro.“, autorky L. Klamačové (školitel doc. PharmDr. E. Rudolf, Ph.D., Ústav lékařské biologie a genetiky LF UK v Hradci Králové). Na druhém místě se umístila práce „Asociace polymorfizmů T-786C a G894T v genu pro ENOS s variabilitou v krevním tlaku.“ autora M. Jíry (školitelé prof. MUDr. N. Honzíková, CSc., Fyziologický ústav LF MU v Brně, prof. MUDr. A. Vašků, CSc., Ústav patologické fyziologie LF MU v Brně). Třetí místo získala práce „ Model toxického poškození hepatocytů potkana v primární kultuře acetaminophenem.“ autora R. Holuba (školitelé MUDr. O. Kučera, PhD., doc. MUDr. Z. Červinková, Ústav fyziologie LF UK v Hradci Králové).

V druhém bloku preklinických prací získala první místo práce  „ Příprava panelu směsných antigenů z lidských spermií pro immunoblotting.“ autora J. Cibulky (školitelé doc. MUDr. Z. Ulčová-Gallová, CSc., Mgr. M. Balvín, Gynekologicko-porodnická klinika FN a LF UK v Plzni). Na druhém místě se umístila práce „ Links between morphology and computer modelling of smooth muscle.“ autorů Z. Tonara a P. Kochové (školitel doc. MUDr. J. Kočová, CSc., Ústav histologie a embryologie LF UK v Plzni a doc. Dr. RNDr. M. Holeček, Oddělení mechaniky, Fakulty aplikovaných věd, Západočeské Univerzity v Plzni). Třetí místo v hodnocení získala práce „ Vyšetření zešikmení inaktivace chromozomu X u žen.“  autora J. Minkse (školitelé MUDr. M. Hřebíček, MUDr. I. Šebesta, CSc., Ústav dědičných metabolických poruch, 1. LF UK Praha).

V prvém bloku klinických oborů byla prvým místem oceněna práce „ Vliv dimethylsulfoxidu na krevní tlak a tepovou frekvenci.“ autora M. Jakla (školitel MUDr. J.M. Horáček PhD., II. Interní klinika FN v Hradci Králové, Katedra válečného vnitřního lékařství FVZ UO). Druhé místo získala práce „ Úroveň kontroly základních rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí u vzorku diabetiků 2. typu.“ autorů B. Petrlové, Z. Hesle, I. Šípkové a P. Šifalda (školitelka prof. MUDr. H. Rosolová, DrSc., 2. interní klinika FN a LF UK v Plzn). Na třetím místě se umístila práce „ Mikroalbuminurie a ateroskleróza.“ autorky L. Chadimové (školitel doc. MUDr. M. Brndiar, CSc., II. Interní klinika FN Hradec Králové, Katedra válečného vnitřního lékařství FVZ v Hradci Králové).

Ve druhém bloku klinických oborů získala první místo práce „ Vliv časné vysokoobjemové hemofiltrace (HVHF) na systémovou hemodynamiku, regionální hemodynamiku, mikrocirkulaci a energetický metabolizmus v experimentálním modelu septického šoku.“ autora R. Sýkory (školitel doc. MUDr. M. Matějovič, PhD., 1. interní klinika FN a LF UK v Plzni). Na druhém místě se umístila práce „ Umelé neurónové siete při rešení a interpretácii multifluorescenčních spekter telesných tekutín – diagnostický výstup.“ sutorů M. Mokrého a M. Harakaĺové (školitelé Ing. K. Dubayová, PhD., doc. RNDr. J. Kušnír, CSc., doc. MUDr. M. Kuchta, CSc., II. Klinika detí a dorastu, Ústav lekárskej chemie, biochemie, klinickém biochemie UPJŠ Košice a LABMED, Slovenská republika). Třetí místo získala práce „Prognostický význam ZAP-70 proteínu pre manažment B-CLL. Použitie histochemického amplifikačního systému zvyšuje senzitivitu metodiky.“ autory A. Urbánkové (školitelé MUDr. P. Janega, prof. MUDr. P. Babál, CSc., Ústav patologickej anatómie, LF UK v Bratislave, Slovenská republika).

Třetí blok klinické sekce byl vyhodnocen následovně. Prvé místo získala práce „Leukocytární infiltrace při srdeční transplantaci: výsledky klinické randomizované studie.“ autorů L. Dvořáka, J. Pirka, Š. Černého a E. Honsové (školitel prof. MUDr. J. Pirk, DrSc., 1. lLF UK v Praze a Klinika kardiovaskulární chirurgie, IKEM Praha). Na druhém místě se umístila práce „ Retinované špičáky v horní čelisti. Terapie, závislost délky terapie na definovaných hodnotách.“ autora J. Jendrejovského (školitel doc. MUDr. M. Špidlen, PhD., Klinika zubního lékařství LF UP Olomouc). Třetí místo obsadila práce „ Analýza hodnocení „Informovaného souhlasu s operací“ chirurgickým pacientem.“ autorky J. Pospíšilové (školitel mjr. MUDr. J. Páral, Katedra válečné chirurgie FVZ UO v Hradci Králové). Ke zdárnému klidnému průběhu konference přispěla kvalitní práce předsedajících, časová kázeň přednášejících i diskutujících účastníků z pléna.

V závěru přednáškové části děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, doc. MUDr. Jaroslav Koutenský, CSc., zhodnotil průběh konference, vyzdvihl vysokou kvalitu všech prezentovaných studentských prací a osobně předal diplomy autorům oceněných prací. Celostátní konference byla zakončena neformálním společenským večerem. Bohatá diskuze v kuloárech přispěla k navázání vědeckých i osobních kontaktů mezi univerzitami a lékařskými fakultami v České i Slovenské republice.

Osobní poděkování patří všem spolupracovnicím a kolegům z LF UK v Plzni, kteří se aktivně podíleli na přípravě a profesionální organizaci konference. V neposlední řadě jménem organizátorů děkuji firmám Zentiva, s.r.o., Cheiron, s.r.o. a Danone, a.s. za finanční příspěvky k realizaci a propagaci celostátní konference s mezinárodní účastí.


Doc. MUDr. Jiří Kobr, PhD.

Proděkan pro vědu, výchovu a zahraniční styky

Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.