16. dubna 2007

Prezident jmenoval osmnáct nových profesorů UK

Seznam nově jmenovaných profesorů


(ČTK) Prezident Václav Klaus předal v pražském Karolinu jmenovací dekrety 68 novým vysokoškolským profesorům. Jmenoval je na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Klaus čerstvě jmenovaným profesorům poblahopřál a vyslovil se pro to, aby profesorský titul a poslání s ním spojené přispěly nejen k práci v jejich oboru, ale také celé společnosti.

"Obracím se na profesory, aby se vahou své osobnosti zasadili o to, abychom pokračovali v reformě školství," řekla akademikům ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených.) Podle ní je nutné, aby o směřovaní školství rozhodovali nejen politici, ale byl slyšet také názor "vzdělaných elit."

Skoro dvacítku držitelů nejvyššího akademického titulu získala Univerzita Karlova v Praze. Několik nových profesorů získaly například Univerzita Palackého v Olomouci, Masarykova univerzita v Brně nebo Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Mezi novými profesory je řada lékařských odborníků, specialisté na matematiku, informatiku nebo dějiny umění. Profesorský titul dnes získalo šest žen.

"Já si velice cením dnešního jmenování, protože je to hmatatelný zážitek, jeho zisk je zavazující k práci nejen pro pacienty, ale také pro naše studenty," řekl ČTK pediatr Milan Bayer, které profesorský titul získal na návrh vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze.

Práci pro studenty považuje za důležitou také informatik Petr Doucek z Vysoké školy ekonomické v Praze. Domnívá se, že zisk titulu by neměl být prostým cílem snažení akademiků, ale měl by ovlivnit další generace.

pap khj




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.